Gündem

ÖTV’siz Araç Almak Mümkün Hale Geldi; Sıfır Araçların Fiyatları Birden Yarı Yarıya Düştü! ÖTV İndiriminden Yararlanabilmek İçin Tek Şart…

Türkiye’de devlet iki ayrı vergi türü ile vatandaşların aldığı ürünlerden ek ücret talep ediyor. Bunlardan ilki Katma Değer Vergisi (KDV) iken; ikincisi Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oluyor. Bu kapsamda lüks tüketim malzemelerinin yanı sıra çevreye ve sağlığa zararlı olan her türlü ürün ve hizmetten alınan vergi türü olarak tanımlanan ÖTV, vatandaşların yaygınlıkla bildiği üzere tütün ve tütün ürünleri, alkol ve çevreye zarar veren otomobiller üzerinden alınıyor.

Otomobiller üzerinden alınan ÖTV’lerin yüksek olması, pek çok vatandaşın sıfır araç alma hayalini de etkiliyor. Şöyle ki, bir otomobilin ÖTV’li fiyatı ile ÖTV’siz fiyatı arasında değişen rakamlar neredeyse yüzde 50’yi bulan bir fiyat farkı oluşturuyor. Bu kapsamda bazı şartları sağlayan ya da çeşitli nedenler ile toplumda dezavantajlı olarak kabul edilen vatandaşlar, devlet destekli yani ÖTV’siz bir biçimde araç sahibi olabiliyor. Çok daha uygun bir fiyattan araba almayı sağlayan bu ÖTV indiriminden yararlanabilecek olan vatandaşlar, 2022 yılı için de belli olmuş bulunuyor.

ÖTV İndiriminden Yararlanma Şartları Nelerdir?

 

ÖTV indirimi devlet tarafından her vatandaşa tanınan bir hak olmuyor. Özellikle engelli bireylerin topluma daha kolay karışabilmesi ve kendi ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilmesi adına getirilmiş olan ÖTV indirimi, engelli olan bireylere sunula sosyal haklar arasında yer alıyor. Bu kapsamda engelli raporu olan ve engel oranı yüzde 40 ile 90 arasında olan tüm vatandaşlar ÖTV indiriminden yararlanarak araç sahibi olabiliyor. ÖTV muafiyeti kapsamında sadece sıfır araç satın alabilen vatandaşlar, ikinci el araçlarda herhangi bir ÖTV indiriminden yararlanamıyor. ÖTV indiriminden faydalanmak isteyen vatandaşların engelli ve ağır engelli sürücü ehliyeti alması ve engellerini SGK onaylı bir hastane aracılığıyla belgelemesi gerekiyor.

ÖTV Muafiyetinden Faydalanmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Yüzde 90 ve üzerinde engele sahip olan bireylerin ÖTV muafiyetinden yararlanabilmesi için bakıma muhtaç olması halinde bu haktan engelli olan bireyin 3. dereceye kadar yakınları da yararlanabiliyor. Ancak engelli birey yerine yakınına alınan otomobillerinin ruhsatının muhakkak engelli olan bireyin üzerine yapılması şartı aranıyor. Bunun yanı sıra ÖTV muafiyeti kapsamından uzuv kaybı yaşamış gaziler ve şehit aileleri de yararlanabiliyor. Bu kapsamda ÖTV muafiyeti sunulan araçların 16000 santimetreküp motor hacmine sahip olması şartı da aranıyor.

İlgili Makaleler