Gündem

İşsiz Olan Vatandaşlara Ödenek Verilmeye Başlandı! Sadece 10 Ay Boyunca Ödenecek; Ödemeler Ayda 4.272 TL Şeklinde Olacak! Başvurular İçin…

Türkiye’deki pek çok devlet kurumu vatandaşın her halini desteklemeyi amaçlayan projeleri kapsamında maddi ve sosyal eşitsizliği gidermek adına çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen projeler kapsamında Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) iş birliği ile ödenen işsizlik ödenekleri, 2022 yılı itibariyle zam almış bulunuyor.

Aniden işini kaybeden vatandaşın maddi kaybını telafi etmek ve yaşam standardını devam ettirebilmek adına ödenen işsizlik ödenekleri, belirli şartları taşıyan ve işten ayrıldıktan sonraki 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvuru gerçekleştiren vatandaşların yararlandığı bir ödenek türü oluyor. Bu bağlamda İŞKUR, bu şartları 2022 yılı itibariyle güncellemiş ve kamuoyu ile paylaşmış bulunuyor.

İşsizlik Maaşı Başvuruları Nereye Yapılır?

Kendi isteği ya da kusuru ile işsiz kalmamış olan kişilere verile işsizlik ödeneği, buna ek olarak birtakım şartları taşıyan işsiz vatandaşlara sağlanıyor. Bu kapsamda işsiz olan vatandaşların kendi isteği ya da kusuru ile işsiz kalmasının yanı sıra işten ayrılmadan önceki 120 gün boyunca aralıksız bir şekilde sigortasının yatması, iş akdinin fesinin gerçekleşmeden önceki son 3 yıl içinde en az 600 günlük işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması şartı aranıyor. İşsizlik maaşı başvurularını hem fiziki şubelerinden hem de e-Şubesi üzerinden kabul eden İŞKUR, bu konudaki başvurularının iş akdi tarihinin üzerinden 30 günü geçirmeden yapılmasını istiyor.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar 2022?

İşsizlik ödeneğinin verildiği süre, kişilerin ödemiş olduğu primlere göre farklılık göstermekle birlikte, işsizlik maaşının tutarı ise, kişilerin aldığı son maaşa göre belirleniyor. Bu bağlamda son 3 yılda 600 gün işsizlik sigortası ödeyen kişiler 6 ay; son 3 yılda 900 gün işsizlik sigortası ödeyen kişiler 8 ay; son 3 yılda 1080 gün işsizlik sigortası ödeyen kişilere ise 10 ay işsizlik maaşı veriliyor. Tutarı son dört aylık maaşa göre belirleyen İŞKUR, iş akdinin feshinden önceki son 4 ay boyunca asgari ücret ile çalışan kişilere 2.137 TL; iş akdinin feshinden önceki son 4 ay boyunca 4.100 TL maaş ile çalışan kişilere 2.541 TL; iş akdinin feshinden önceki son 4 ay boyunca 7.500 TL maaş ile çalışan kişilere ise 4.272 TL aylık işsizlik ödeneği veriyor.

İlgili Makaleler