Gündem

ODD Başkanı Ali Haydar Bozkurt Açıkladı: Sıfır Veya İkinci El Fark Etmiyor; Araç Alacak Olan Herkesi Zamlı Fiyatlar Bekliyor!

Bir süredir çip ve tedarik krizi arasında sıkışıp kalmış olan otomotiv sanayisinde düşmesi beklenen fiyatlar, yeniden yükselmeye başladı. Yaz aylarına yükselen fiyatları ile giren sıfır ve ikinci el otomobil piyasasını önümüzde günlerde bir zammın daha beklediği öğrenildi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, sektöre dahil önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Ali Haydar Bozkurt’un açıklamalarından fiyat artış yaşanacağının anlaşılması nedeniyle sıfır ve ikinci el otomobil alacak olan vatandaşlara bir zam haberi de geldi.

ODD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, Araç Alacaklara Kötü Haberi Verdi

Çip krizinden FED’in faiz artırımına kadar pek çok konuda otomotiv sektörünü etkileyecek konular ile ilgili açıklamalarda bulunan ODD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, “Pandemi kaynaklı sorunların yol açtığı çip, lojistik ve hammadde ile ilgili belirsizlikler sürdükçe 2022 yılı için pazar kapanışı tahmininde bulunmak zorlaşıyor. 2022 yılı iç pazar tahminlerine göre geçen seneki iç pazar adetlerini yakalamak büyük başarı olacak. Bunun üzerine enerji fiyatlarında ciddi sıçramalar mevcut. Bu durum da enflasyon artış trendinin devam etmesine neden olacak. FED her ne kadar hızlı bir faiz artırımı döngüsüyle bu enflasyonist ortamı dizginlemeye çalışsa da gerek ülkemizde gerek dünyada enflasyonist ortam 2022’de de devam edecek” değerlendirilmelerinde bulundu. Ardından tüm bunların maliyet artışı yaşatacağına dikkat çeken Bozkurt; “Bu da ister istemez bütün firmaların, markaların maliyetlerini artıracaktır. Maliyetlerin artması da gerek sıfır kilometre araçlarda gerek ikinci el araçlarda fiyatların artması ihtimalini yükseltti. Dolayısıyla sistemin bir arz bir de fiyat tarafı var. Bu durum, araç bulunabilirliğini sıkıntıya sokacaktır. Aynı zamanda da enflasyon nedeniyle de fiyatların yukarı yönlü devam etme ihtimali artıyor” açıklamalarını gerçekleştirdi.

ODD Başkanı Ali Haydar Bozkurt “İç Pazarın Yeniden 1 Milyon Seviyelerine Çıkması Lazım”

Otomotiv sektörünün devletin toplam vergi gelirlerinin önemli bir oranını teşkil ettiğinden bahsederek, bunun korunmasının önemine değinen ODD Başkanı Ali Haydar Bozkurt; “Bu kaynağı korumak ve desteklemek üzere dünyada meydana gelen değişimlere uyum sağlamak hedefiyle sürdürülebilir orta vadeli plan çerçevesinde gerekli adımları hep beraber atmamız gerekiyor” şeklinde açıklamalarda bulundu. Ardından iç pazara yönelik geliştirilmesi gereken politikalardan bahseden Bozkurt; “Küresel arenada rekabet üstünlüğümüzü koruyarak daha da geliştirmek adına, yeni yatırımların ileri yeni teknolojilerle birlikte ülkemize gelmesinin önünü açmak açısından iç pazarın büyüklüğü önem taşıyor. Yakın geleceğe gerek altyapı gerekse bir yandan mevzuat düzenlemeleri ve uygulamalar ile hazırlıklı olmamız, küresel arenadaki rekabetçi gücümüzü mutlaka korumamız gerekiyor. Bu durumda vergilendirme sistemimizin günün koşullarına göre yeniden değerlendirilip devreye alınması yerinde olacaktır. Böylelikle, iç pazarın yeniden 1 milyon seviyelerine taşıyacak politikaların geliştirilmesinin de önü açılacaktır” diyerek açıklamalarını noktaladı.

İlgili Makaleler