Otomobillerin Mevsim Hastalığı Hararet! Hararet Nedir? Nasıl Önlenir?
Film ve dizilerin klasikleşmiş sahnesi, kaputtan çıkan yoğun dumanlar ve hareket edemeyen bir araba… Belki hiç başınıza gelmemiş olabilir ama bu sahne yalnızca film ve dizilerde olmuyor. Arabaların mevsim hastalığı diyebileceğimiz hararet, özellikle sıcak yaz aylarında sıklıkla meydana gelebiliyor.
Sıklıkla meydana gelmesi bunun normal bir durum olduğu anlamına gelmiyor. Arabanızda bu sahne ile karşılaşıyorsanız bir problem olduğu aşikâr. Hararet pek çok sebeple meydana gelebilir ancak bunu önlemek için tedbirler alabilirsiniz.
Arabaların hararet yapmasının pek çok farklı sebebi olduğu gibi, alınacak pek çok da önlem var. Arabalar her ne kadar basit prensiplerle çalışıyor olsalar bile, karmaşık bir sisteme sahiptirler ve küçük belirtiler büyük sorunların habercisi olabilir. Dolayısıyla arabanızın çalışma sisteminde meydana gelecek ufak sorunlar bile hararetlenmeye neden olabilir.
Hararet Nedir
Harareti en basit şekli ile tanımlayacak olursak, bir şeyin normalden çok daha fazla ısınması sebebiyle çalışmayı durdurması denilebilir. Arabalarda meydana gelen hararet ise, motorun veya motora bağlı parçaların düzgün çalışamaması nedeniyle aşırı ısınması ve çoğu zaman çalışmaz duruma gelmesidir. Gösterge panelindeki uyar ile kendini gösterebileceği gibi, kimi zaman da yoğun dumanlar çıkarabilir.
Hararetin Nedenleri
Arabalarda hararetin birden çok nedeni olabilir. Bu nedenler arasında;
- Soğutma suyunun yetersiz seviyede olması,
- Doğru şekilde çalışmayan hararet müşürü,
- Doğru şekilde çalışmayan soğutma fanı,
- Vantilatör kayışında kopma veya deformasyon,
- Devirdaim pompasında bozukluk,
- Sıvı kaçağı,
- Soğutma sıvısına hava karışması,
- Uzun süreli yüksek hızda sürüş,
- Motorun fazla zorlanması yer almaktır.
Hararet İçin Alınacak Önlemler
Arabaların hararet yapmasının çok fazla nedeni varken, harareti önlemek için bazı önlemler alınabilir. Küçük önlemler gibi gözükse de büyük problemlerin önüne geçilebilir. Alınacak bu önlemler arasında;
- Aracı gölge bir alana park etmek
- Gölgelik kullanmak
- Motor suyunu kontrol etmek
- Radyatör temizliğini aksatmamak
- Klima bakımı yaptırmak yer almaktadır.