Gündem

TBMM Beklenen Teklifi Kabul Etti! Kadına ve Sağlık Çalışanına Karşı İşlenen Şiddet Suçlarına Caydırıcı Cezalar!

Türkiye Büyük Millet Meclisi, kadınlara ve sağlık çalışanlarına karşı işlenen şiddet suçlarını önlemesini hedefleyen kanun teklifini kabul etti. Kadınlara ve sağlık çalışanlarına karşı işlenen kasıt içeren suçlar, katalog suç olarak kabul edilecek. Ayrıca TCK’da yer alan takdiri indirim nedenlerine sınırlandırmalar getirilecek ve pişmanlık içermeyen davranışlar için indirim uygulanmayacak.

Fahrettin Koca Açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Sağlık çalışanlarına karşı işlenecek kasten yaralama suçları, katalog suçlar kapsamında yer alacak diyen Bakan Koca, cezaların infazında indirim nedeni olarak kabul edilen tutum ve davranışlara da kısıtlamalar getirildiğini açıkladı. Yeni kanun kapsamında verilen cezalarda, failin kılık kıyafet seçiminde özenli olması, kravat takması, takım elbise giymesi gibi davranışlar için iyi hal indirimi verilmeyecek.

Caydırıcı ve Etkili Cezalar Hedefleniyor

Kadına karşı şiddet ile mücadele kapsamında daha etkili ve caydırıcı olabilmek adına kasten yaralama, kasten öldürme, işkence, tehdit ve eziyet suçlarının kadına yönelik olması halinde verilen cezalarda artırıma gidilecek.

Kasten öldürme suçu kadına karşı işlendiği takdirde, nitelikli haller kapsamında değerlendirilecek. Kasten öldürme suçunun cezası, müebbet hapis cezasıdır. Kasten öldürme suçu kadına karşı işlendiği takdirde, ağırlaştırılmış müebbet cezası uygulanacak.

Kadına Karşı İşlenen Suçlar İçin Ceza Alt Sınırları Artırıldı

Kadına karşı işlenecek tehdit, yaralama, işkence ve kamu hakkının engellenmesi suçları için verilen cezaların alt sınırlarında, caydırıcılığın sağlanabilmesi adına artırımlar yapıldı.

  • Basit tıbbi müdahale ile giderilebilen kasten yaralama suçları için verilecek cezanın alt sınır 4 ay iken, 6 ay oldu.
  • Eziyet suçları için verilecek cezanın alt sınırı 2 yıl iken, 2 yıl 6 ay oldu.
  • İşkence suçları için verilecek cezanın alt sınırı 3 yıl iken, 5 yıl oldu.

İlgili Makaleler