Gündem

Bu Hibe İle Hayvancılık Sektörü Yeniden Canlanacak! Tarım Ve Orman Bakanlığı Düğmeye Bastı, Ziraat Bankası Paraları Dağıtmaya Başladı!

Çiftçilerin yanında olduğu gibi hayvancılık ile uğraşan vatandaşların da yanında olmayı sürdüren Tarım ve Orman Bakanlığı, bu sektör ile uğraşan vatandaşlara müjdeyi verdi. Yıl içinde alınacak olan düveleri destekleyeceğini açıklayan Tarım ve Orman Bakanlığı, bu destek kapsamında verilecek olan kredilerin Ziraat Bankası’ndan alınacağını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilen ‘düve alım desteği’ programı kapsamında vatandaşların artan maliyetlerinin giderilmesi ve bu maliyetlerden bağımsız olarak üretimlerini artırabilmek adına yeni düveler alabilmesinin desteklenmesi amaçlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Düve Alımlarının Yüzde 40’ını Destekliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı hazırladığı düve alım desteği programı kapsamında her vatandaşa bu destek kapsamında 50 baş hayvan alma hakkı tanıyor. Bu kapsamda alınacak olan hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen fiyat üzerinden yüzde 40’ını hibe eden bakanlık, geri kalanını ise, Ziraat Bankası üzerinden düşük faizli kredi kullanılması şeklinde destekliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılı için desteklemeye esas olarak belirlediği damızlık gebe düve fiyatı 20 bin TL iken; 8 ila 15 aylık damızlık boş yani gebe olmayan dişi sığır fiyatı 12 bin TL, damızlık gebe manda fiyatı 16 bin TL ve 8-15 aylık damızlık boş dişi manda fiyatı ise 10 bin TL oluyor. Bu kapsamda 20 bin TL’lik bir damızlık gebe düve alımında Tarım ve Orman Bakanlığı, 8bin TL’yi kendisi karşılıyor.

Ziraat Bankası Da Düşük Faizli Kredi İle Vatandaşları Destekliyor

Yeni destek kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı ile anlaşmaya varmış olan Ziraat Bankası, bu proje kapsamında alımları desteklemek adına düşük faizli krediler sağlıyor. Piyasada yıllık yüzde 24 oranında olan faiz oranlarını yıllık yüzde 7,10’a çekmiş olan Ziraat Bankası, 1 hayvan için 16 bin TL’ye kadar düve alım kredisi verebiliyor. Bu kapsamda sunduğu kredileri 7 yıla kadar taksitlendiren Ziraat Bankası, ilk iki yıl herhangi bir geri ödeme de talep etmiyor. Bu krediden yararlanmak isteyen vatandaşların ise, tarım il veya ilçe müdürlüklerine giderek verilen formları doldurup başvuru yapması gerekiyor. Bu krediden en az 1 yıllık hayvancılıkla uğraşan bir işletme sahibi olmasının yanı sıra en az 8 aylık bir dişi sığır veya manda sahibi olan kimseler yararlanabiliyor. Öte yandan Ziraat Bankası’nın alımını desteklediği ırklar; Angus, Charolais, Limousin, Hereford, Belgium Blue, Simental (Fleckvieh), Brown Swiss, Mondbeliard, Jersey (Karadeniz Bölgesi’ndeki illerde), Holstein ve Manda oluyor. Ayrıca bu kapsamda satın alınan hayvanların satışı 3 yıl boyunca yasaklanıyor.

İlgili Makaleler