Gündem

İsveç ve Finlandiya’ya Türkiye’den Veto! Erdoğan İki Ülkeye De Sıcak Bakmıyor!

NATO üyeliği konusunda açıklamalar yapan Finlandiya ve İsveç’e, Erdoğan tarafından veto geldi. Erdoğan’ın sözleri dünya basınında büyük yankı uyandırdı.

Rusya’nın Ukrayna topraklarındaki işgalci faaliyetleri devam ederken, Avrupa ülkelerinde güvenlik sorunu endişeleri arttı. Bu sebeple NATO ile yakınlaşmak ve üyelik almak isteyen ülkelerin sayısı arttı. En son, Finlandiya ve İsveç gelişmeleri yaşandı ve iki ülke NATO üyeliği hakkında açıklamalar yaptı.

Finlandiya ve İsveç NATO Yolunda

Finlandiyalı yetkililer, NATO üyeliği için başvuru yapılacağını açıklamışlardı. Finlandiye Devlet Başkanı ve Başbakanı ortak bir açıklamaya imza atıp en kısa zamanda NATO üyeliği için başvuru yapılması gerektiğini söylemişlerdi.

Diğer bir gelişme ise İsveç tarafında yaşandı. Ülkedeki medya organlarının servis ettikleri haberlere göre, İsveç hükümeti NATO üyelik başvurusu için 16 Mayıs Pazartesi gününü tarih olarak belirledi.

İsveç’in NATO üyelik başvurusu hakkında açıklamalara bulunan İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, üyelik süreci hakkında ayrıntılar verdi. Tüm kriterlerin eksiksiz bir şekilde sağlanması durumunda sürecin hızlı ilerleyeceğini söyleyen Bakan Linde, NATO üyesi 30 ülkenin tamamından onay alınması gerektiğini ve bu ülkelerin tamamının onay vermesinin biraz vakit alabileceğini söyledi. Bakan Linde, İsveç’in NATO’da hoş karşılanmamasına yönelik bir işaretle karşılaşılmadığını söyledi.

Erdoğan’dan İki Ülkeye Veto

Cumhurbaşkanı Erdoğan, klasikleşen cuma namazı sonrası konuşmasında bu konuya noktu. Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine sıcak bakmadığını söyleyen Erdoğan, özellikle İsveç’i hedef alan yorumlarda bulundu.

İskandinav ülkelerindeki terör örgütü yapılanmalarına değinen Erdoğan, İsveç’in de aralarında yer aldığı birçok ülkenin terör örgütü mensuplarına kol kanat gerdiğini, hatta bazı ülkelerin bu kişilere parlamentolarında bile yer verdiklerini söyledi.

Erdoğan’ın sözleri Avrupa ve Amerika’da geniş yankı buldu. Dünyanın önde gelen gazetelerinde manşet oldu.

İlgili Makaleler