Gündem

Beklenen An Geldi: Bu Şartları Taşıyan Herkes Sıfır Araçları MTV’siz Ve ÖTV’siz Bir Şekilde Araç Alabilecek! Son Gün…

Bir süredir sıfır araçların fiyatlarını neredeyse iki katına çıkarması ile vatandaşların canını sıkan, siyasilerin ise tartışma konusu haline gelen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) için bir süredir indirim haberi bekleniyor. En uygun araç fiyatının 300 bin TL’yi aştığı 2022 yılında bir ÖTV indirimi bekleyen vatandaş, gözünü kulağını Ankara’ya çevirmiş bulunuyor.

Sıfır faizli konut atılımının ardından bir ÖTV bekleyen vatandaşlar, ne yazık ki henüz beklediği haberi alamıyor. Ancak 2022 yılında da ÖTV indiriminden yararlanabilecek olan kişiler engelli vatandaşlar olmaya devam ediyor. ÖTV indirimi kapsamında ulaşımlarını kolaylaştırmak için uygun fiyatlı otomobil alabilecek olan engelli bireylerin bu indirimden yararlanabilmesi için bazı belgeleri hazırda bulundurması gerekiyor.

ÖTV İndiriminden Kimler Yararlanabiliyor?

Sıfır araç alırken uygulanan Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) engelli bireylerin araç alımlarında uygulanmıyor. Bu kapsamda engelli bireylere özel olarak ÖTV ve MTV muafiyeti sağlayan devlet, 2022 yılı için bu muafiyet ile alınabilecek olan araç tutarının üst limitini 450 bin 500 TL olarak belirlemiş bulunuyor. Bu kapsamda yüzde 90 ve üzerinde engele sahip olan vatandaşların birinci, ikinci ve üçüncü derece yakınları araç muafiyetinden yararlanabiliyorken; yüzde 40 ve üzeri engeli olan vatandaşlar belirli şartlar ve engeller kapsamında kendileri bu muafiyet ile araç satın alabiliyor. Öte yandan engellilik raporlarında Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu’nda ‘Özel Koşul Gereksinimi Vardır’ açıklaması olan 18 yaş altındaki engellilerin vasileri de bu şekilde araç alışı gerçekleştirebiliyor.

ÖTV indiriminden Faydalanmak İçin Hangi Belgeler İsteniyor?

ÖTV kapsamında alınan araçların fiyatı neredeyse yarı yarıya fark ediyor. Bu nedenle engelli bireylerin toplum ile kaynaşmasını maddi olarak desteklemek adına sağlanan bu destek türü, süresiz olarak devam ettiriliyor. Bu kapsamdan yararlanmak isteyen vatandaşların; sağlık kurulundan alınan engelli raporu, kişinin engel derecesini gösteren engel belgesi, H sınıf ehliyet, ÖTV indirim belgesi gibi belgeler ile aracı satın alacağı bayiye giderek başvuru yapması yeterli alıyor. Öte yandan bu haktan engelli bireyin vasisi ya da birinci, ikinci ve üçüncü derece yakınları yararlanacaksa yine araca uygun olan ehliyet sınıfına aracı kullanacak olan kişinin adına sahip olunması gerekiyor.

İlgili Makaleler