Gündem

SGK’dan Emekli Olup Hemen Aylık Almak İsteyene 6 Farklı Fırsat!

Türkiye’de milyonlarca çalışan emekli olmanın hayallerini kuruyor. Ülkemizde emekli maaşı almaya hak kazanabilmek için bilindiği üzere bazı koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Emeklilik hakkı için çalışanların ilk olarak belirli bir prim gün sayısını tamamlamaları ve yaş kriterini yerine getirmeleri isteniyor. Sosyal Güvenlik mevzuatında yapılan son düzenlemelerin ardından özellikle yaş sınırının daha da uzatılmasıyla birlikte emekli olmak isteyenlerin işi daha zorlaştı.

Emekli olma hayallerini daha erken gerçekleştirmek isteyenler ise SGK’dan sunulan 6 farklı emeklilik yöntemini araştırıyor. Erken emekli olmak isteyenlere bazı koşulları karşılamaları halinde kaçırılmayacak fırsatlar sunuluyor. Siz de haberimizin detaylarında yer alan hususları yerine getirerek SGK’dan erken emekli olma imkanına kavuşabilirsiniz.

SGK’dan Erken Emeklilik Yöntemi

Aktif çalışma hayatındayken iş yapabilme gücünün en az yüzde 60’ını kaybeden sigortalılar, kanunen belirlenen yerlerden sağlık raporu alma koşuluyla malulen emekli olabilirler. Kanun kapsamında belirlenen süreden daha erken emekli olmak için bu şartı yerine getirmek yeterlidir.

Kadın sigortalı çalışanlar için doğum borçlanması yaparak erken emekli olma imkanı devam ediyor. Doğum süreci yaşandıktan sonra doğumun sağ gerçekleşmesi halinde bu fırsat kullanılabilir. Doğum borçlanması imkanından yararlanmak isteyen sigortalı kadınların bu süreleri borçlanarak 3 çocuk için toplamda 2760 gün kazanıp, normal süreye göre 6 yıl daha erken emekli olma imkanları bulunuyor. Tek çocuk için 2 yıl borçlanma imkanı devam ediyor.

Erken Emekli Olma Yolları

Erkek sigortalılar, askerlik sebebiyle çalışma hayatına ara vermeleri halinde bu süreleri borçlanarak erken emekli olabilirler. Askerlik borçlanması sayesinde, askerde geçen süreler borçlanıp emeklilik süresi 2 yıl daha erkene çekilebilir.

Emeklilik hayallerine daha erken ulaşmak isteyenler, 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmuşlarsa 15 yıllık hizmet süresi ve 3600 prim gün şartını sağlayarak erken emekliliğe hak kazanabilirler. Yurt dışında belirli bir dönem sigortalı olarak çalışanlar da bu süreleri yurt dışı borçlanması yaparak emeklilik süresine ekleyebiliyor. Fakat yurt dışında çalışılan sürelerin ispat edilmesi gerekiyor. Son olarak çalışma döneminde staj yapanlar da bu süreleri borçlanarak erken emekli olabiliyor.

İlgili Makaleler