Gündem

Emekli maaşıyla geçinemeyenlere müjde! 2 Bin TL daha fazla maaş almanın yolları!

Türkiye’de her geçen gün artan hayat pahalılığı karşısında emekli maaşıyla geçinmek giderek zorlaşıyor. SGK kapsamında çalışan herkes, emekli olmanın hayalini kurarken emekli maaş tutarı da gündemden düşmüyor. SGK’dan emekli olabilmek için sigorta başlangıç tarihine göre değişen bir hizmet süresi, prim günü ve yaş şartını doldurmak gerekiyor.

SGK mevzuatlarında belirtilen emekli olma şartlarını araştıran vatandaşlar bir yandan da emekli maaş tutarlarını arttırmanın yollarını arıyor. Gelecek yıllarda alınacak emekli maaşı, çalışılan süre boyunca alınan maaştan daha düşük olacağı için maddi anlamda zorluk yaşanması kaçınılmaz oluyor. Emeklilik döneminde yüksek oranda aylık almak isteyen vatandaşlar için bazı koşullar dikkat çekiyor. Bu yöntemleri uygulayan sigortalı çalışanlar emekli olduklarında diğerlerinden daha yüksek maaş alma hakkı elde ediyor.

Daha Yüksek Emekli Maaşı Nasıl Alınır?

Yüksek emekli maaşı almak isteyen vatandaşların primlerinin maaş tutarı üzerinden ödenmesi gerekiyor. Asgari ücretten daha yüksek maaşla çalışanlar, primlerinin asgari ücret üzerinden değil de alınan maaş üzerinden ödenmesine dikkat etmelidir. Bu sayede emekli maaşı taban tutarın üzerine çıkabiliyor.

Bir diğer önemli husus ise yapılan ek işler için de SGK primi ödenmesi oluyor. Birden fazla sayıda iş yapan kişiler, yaptıkları ek işlerden sigorta primi talep ederek taban tutarın çok daha üzerinde emekli maaşı alma hakkı kazanıyor. Bu iki koşulu başarıyla uygulayan sigortalı çalışanlar emeklilik döneminde ekonomik olarak rahat ediyor.

Emeklilikte Yüksek Maaş Almanın Yolları

Emekli maaşını yükseltecek etkenler arasında borçlanma yöntemleri yer alıyor. Yurt dışı, doğum ve askerlik borçlanması halleri 01.01.2000 tarihinden öncesine denk gelenler, bu dönemlerin en yüksek tutarda borçlanılmasından yararlanarak emekli aylığını arttırabiliyor. Emeklilik sisteminde bulunan 4A, 4B ve 4C kurumları arasında son 7 yılda en fazla hangi kuruma ödeme yapılırsa o kurum üzerinden emekli olunuyor.

Bu kurala göre, BAĞ-KUR kapsamında çalışanlar, son 7 yılda SSK üzerinden prim ödemesi durumunda emekli maaşının daha yüksek tutardan yatmasını sağlıyor. Son olarak emekli başvuru tarihinde dönemin ekonomik koşullarını gözeterek başvuru yapması önem taşıyor.

İlgili Makaleler