Gündem

SPK, Raci Şaşmaz Hakkında Suç Duyurusunda Bulundu! Zarara Uğrayan Yatırımcılar Raci Şaşmaz’a Dava Açabilir!

Kurtlar Vadisi, Deli Yürek gibi yapımlarda senarist ve oyunculuk yapan daha sonrasında ise Denge Yatırım Holding ile sermaye piyasalarına atılana Raci Şaşmaz hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yapılan suç duyurusu bir ilk değil. Daha önce de Denge Yatırım’ın satılması ile ilgili bir suç duyurusunda bulunulmuştu.

SPK, Denge Yatırım Holding’i incelemeye aldı. Yapılan incelemeler sonucunda, bu holdingin sayılmadan önceki yönetim kurulu başkanı ve hissedarı olan Raci Şaşmaz hakkında suç duyurusu yapıldı.

Muhasebe Kayıtlarında Hile Yaptığı Tespit Edildi

Raci Şaşmaz’a yapılan bu suç duyurusunun nedeni olarak, Denge Yatırım’a bağlı olan Toma Finance Limited isimli firmanın mal varlığını ticari hayatın basireti ve dürüstlük ilkelerine uymadan ilişkili olan taraf lehine olacak şekilde azaltılması olarak gösterildi. Ayrıca söz konusu şirketin muhasebe kayıtlarında hile yaptığını, finansal tablo ve raporlarında gerçeğe aykırı şekilde düzenlediği yapılan incelemeler sonrasında ortaya çıktı.

Zarara Uğrayanlar Davacı Olabilir

Yapılan incelemelerden sonra ortaya çıkan bu eylemler için, Raci Şaşmaz ve Cemalleddin Çoban Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerine göre yargılanacaklar. Meydana gelen bu usulsüzlükler Sermaye Piyasası Kanunu’nda açıkça belirtiliyor.

Denge Yatırım Holding kapsamında yapılan bu usulsüzlükler nedeni ile maddi kayıplar yaşayan yatırımcılar, Cemalleddin Çoban ve Tayyar Raci Şaşmaz’dan davacı olabilecekler.

Etkin Pişmanlıktan Yararlanabilir

Bu iki isim, eğer isterlerse etkin pişmanlık yasasından yararlanabilecekler. Eğer bu iki isim etkin pişmanlıktan yararlanmaya karar verirse, SPK’da yer alan ilgili maddeye göre ödenmesi gerek tutarın iki katını, kurul kararından sonraki 15 gün içerisinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hesabına yatırması gerekecek.

İlgili Makaleler