Gündem

Ekonomi Uzmanı Merkez Bankası’nı İfşa Etti! Dolarda Fırtına Bekleniyor!

Tecrübeli ekonomist Atilla Yeşilada, dolar fiyatında yatırımcıları bekleyen fırtınaya dikkat çekti. Dolar kuru hakkında çok çarpıcı açıklamalar yapan ekonomist, dikkat çeken uyarılarda bulundu. Merkez Bankası’nın doları baskılamak için yeterli rezervinin kalmadığını hatırlatan Yeşilada, 2 ay içinde 21 Aralık 2021 tarihinde yaşanan döviz depreminin bir kez daha yaşanabileceğini söyledi. Önümüzdeki 2 ay içinde dolar kurunda yaşanabilecek ataklar ve düşüşler konusunda yatırımcıları uyardı.

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, Merkez bankasının satılabilir rezervinin 30 milyar dolara düştüğünü ve bunun 20 milyar dolara gerilediğinde ise işlerin değişeceğini kaydetti. Bu senaryoda 1970’li yılların kapalı kambiyo rejimine dönülebileceğini kaydeden ekonomist, “Yani döviz işlemlerine kısıtlama gelir. Bankalarda döviz hesabı bulunan vatandaşlara likidite sıkıntısı var denilerek hesaplarından para çekilmesi engellenecek. Hesabınız baki ama paranızın tümünü çekemezsiniz denecek.” ifadelerini kullandı.

“Dolardaki Fırtınaya Çok Az Kaldı”

Başarılı tahminleri ile dikkat çeken Atilla Yeşilada, dolar konusunda hem vatandaşı hem de ekonomi yönetimini uyardı. Reel faizin eksi yüzde 50’lerde ve resmi enflasyonun yüzde 70’lerde olduğu dönemde döviz talebinin kesilmeyeceğini hatırlattı. Ünlü ekonomist, “Merkez Bankası’nın kullanılabilir döviz rezervleri hızla eriyor. Hükümetin beklentisinin aksine yaz aylarında da, turist sezonuna rağmen döviz talebi artacak ve TCMB’nin artık satacak dövizi, silahında mermisi kalmayınca acı sonu birlikte yaşayacağız.” diyerek kritik sürece dikkat çekti.

Bu tür hataların yapılmaya devam edilmesi halinde döviz işlemlerinin kısıtlanacağını söyleyen Atilla Yeşilada, dolarda beklenen fırtınaya dikkat çekti. Doların mevcut koşullar altında 16.50 liranın altına frenlemenin zor olduğunu ve yukarı yönlü hareketlerin başlayacağını aktardı. Dolarda beklenen fırtına karşısında yatırımcıları ve hükümeti ayrı ayrı uyaran ekonomist Atilla Yeşilada’nın görüşleri sosyal medyada çok konuşuldu.

Atilla Yeşilada’dan Uyarılar

Merkez Bankası’nın elinde dolar kurunu baskılayacak varlığın kalmadığını ifade eden Atilla Yeşilada, bu dönemin sonunda 1970’li yılların kapalı kambiyo rejimine geri dönülebileceğini söyledi. Dolar kurunda kritik bir sürece girildiğini hatırlatan Atilla Yeşilada’nın açıklamaları yatırımcılar tarafından da büyük bir ilgiyle takip edildi. Ünlü ekonomist yakın zamanda dolar fırtınası bekliyor.

İlgili Makaleler