Gündem

Bugün İtibarı ile Rusya Tarafından Doğal Gazı Kesilen Finlandiya, B Planını Bekletmeden Devreye Soktu!

Finlandiya devleti bünyesinde faaliyet gösteren enerji şirketi Gasum, Rusya tarafından bugün itibarı ile kesilen doğal gaz akışı hakkında açıklamalarda bulundu. Kesilen doğal gaz sonrası meydana gelen açığı, Estonya’yı Finlandiya’ya bağlayan Balticconnector boru hattı vasıtası ile alternatif kaynaklardan kapatılacağı açıklandı. Ayrıca akaryakıt ve gaz istasyonlarının hiçbir aksaklık olmadan normal bir şekilde çalışacağının garantisi verildi.

Kamu enerji şirketi olan Gasum, Rusya ile olan tedarik sözleşmesi kapsamında doğal gaz akışının kesildiğini duyurdu. Yapılan açıklamalara göre, enerji sektörünün dev isimlerinden olan Rusya merkezli Gazprom tarafından bu sabah itibarı ile Finlandiya’ya olan gaz akışı durduruldu.

LNG Gemisi Kiralandı

Finlandiyalı yetkililer, gaz arzının dengede olduğunu duyurdu. Balticconnector aracılığı ile Estonya gaz ağının ihtiyaçlarını karşılama noktasında herhangi bir problem yaşanmayacağı açıklandı. Diğer yandan, devlete bağlı faaliyet gösteren gaz iletim sistemi operatörü Gasgrid Finlandiya, yaşanabilecek herhangi bir gaz kesintisine karşı önlem olarak Exemplar isimli bir LNG terminal gemisinin kiralandığını açıkladı. 21 Mayıs tarihi itibarı ile Imatra gaz giriş noktasından sağlanan gaz arzının sonlandığı ve ihtiyaç duyulan gaz arzının Balicconnector giriş noktasından sağlanarak Finlandiya gaz sistemine dahil edileceği açıklandı.

Rus Gazı Bağımlılığı Sona Erdi

Yapılan açıklamalara göre Finlandiya’nın doğal gaz arzı güvenliğinin sağlandığı ve Exemplar LNG terminal gemisi ile Baltık Denizi’ndeki ihtiyaçların daha geniş bir şekilde karşılanacağı ifade edildi. LNG terminal gemisinin 10 sene boyunca kiralık olarak hizmet vereceği açıklandı. Hem Estonya’dan alınan gaz hem de LNG gemisi ile Rusya’ya olan gaz bağımlılığının sona erdiği söylendi. Kiralanan bu geminin, Finlandiya ve Estonya’nın gaz ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğu ve gemiye ayda 2 ya da 3 kez LNG yükleneceği açıklandı.

İlgili Makaleler