Gündem

Küresel Borçluluk İlk Çeyrekte 300 Trilyon Dolar Oldu! En Borçlu Ülke ABD!

Dünya çapında etkisini gösteren salgın ve sonrasında meydana gelen Avrupa’daki savaş, ülkelerin para musluklarını sonuna kadar açmasına sebep oldu. Bu gelişmelerin ardından küresel borçların ilk çeyrek verileri paylaşıldı ve küresel anlamda 300 trilyon dolar seviyesi aşıldı. Finansal tablolar, doların sene başından beri yüzde 8 değer kazanması sebebi ile alarm vermeye başladı. Açıklanan verilere göre en borçlu ülke ABD olurken, Japonya ve Çin onu takip eden ülkeler oldu.

Kamudaki borçlanmanın sebepleri arasında, kovid ile mücadele kapsamında tüketimin canlandırılması amacıyla yapılan teşvikler yer aldı. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın tedarik zincirini olumsuz olarak etkilemesiyle problemler iyice derinleşti ve salgın yüzünden kırılgan durumda olan küresel ticaret iyice sekteye uğradı.

Dolar Oldukça Güçlendi

Tüm bu gelişmeler sonucunda artan enflasyon ve faiz sebebiyle, yatırımcılar güvenli limanlara çekildi ve doların diğer para birimleri karşısında değer kazanmasına ortam hazırladı. FED’in enflasyon ile mücadele kapsamında agresif adımlar atması, ABD ekonomisinin diğer ülkelere göre daha iyi duruma gelmesine ve sermaye aktarımı konusunda albenisini korumasına sebep oldu. Tüm bu gelişmeler, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin baskılanmasına sebebiyet verdi.

Kamu borçlanmaları rekor seviyelere gelirken doların bu denli güçlenmesi, gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri başta olmak üzere küresel anlamda finansal alarmlar verilmesine neden oldu.

En Borçlu Ülke ABD Oldu

Dolarda meydana gelen yükseliş, ABD’nin ithalat maliyetlerini iyice azaltmasına ve diğer ülkelerle olan ihracat rekabetinde üstünlük sağlamasına neden oldu. Bu durum diğer ülkelerin refah seviyesi ve istikrarsız durumda olan finansal piyasaları adına son derece riskli bir durum oluşturuyor.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF)’nin açıkladığı verilere göre en borçlu ülke 30,5 trilyon dolar ile ABD oldu. İkinci Japonya 14,9 Trilyon dolar, üçüncü ise 10,6 Trilyon dolar ile Çin oldu.

İlgili Makaleler