Gündem

Son Dakika: Türkiye’deki Sığınmacılar Suriye’ye Geri Dönmeyecek! Suriye Dışişleri Bakanlığı Açıkladı! 1 Milyon Suriyeli Türkiye’de Kalmaya Devam Edecek!

Türkiye’deki gündemin ilk sırasında Suriyeli mülteciler ve 1 milyon mültecinin güvenli bölgelere gönderilmesi yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu 1 milyon mültecinin güvenli bölgelere gönderilmesi planına Suriye Dışişleri Bakanlı tarafından olumsuz cevap verildi.

1 Milyon Mülteci Geri Dönecekti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu ayın başında bir açıklama yapmıştı. Yapılan açıklamaya göre, Suriye’de güvenli bölgelere konut ve yerel altyapı inşa edilecek ve ülkemizde bulunan 1 milyon Suriyeli mülteci bu bölgelere geri dönmesi teşvik edilecekti.

Suriye devlet haber ajansı olan SANA, Suriye makamlarının bu planı onaylamadıklarını söyledi. Servis edilen haber, Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın SANA’ya yaptığı açıklamalara dayandırıldı. Bakanlığın yaptığı açıklamalara göre, Suriye Arap Cumhuriyeti hükümeti, Erdoğan’ın bu açıklamalarını ucuz olarak nitelendirdi ve Suriye halkına karşı yapılan bir oyun olduğunu söyledi. Ayrıca Suriye, diğer ülkelerin Türkiye’ye yaptığı finans desteklerini kesmesi çağrısında bulundu.

Suriye’den Sert Açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları hakkında yorumlarda bulunan Suriye Dışişleri Bakanlığı, yapılan açıklamaların Suriye’ye topraklarının bütünlüğüne ve Suriye halkına karşı saldırgan bir oyun olduğunu söyledi. Suriye Dışişleri Bakanlığına göre Erdoğan’ın asıl amacı sömürgeci faaliyetlerde bulunmak.

Türkiye, 2011 yılında Suriye’de meydana gelen iş savaştan sonra en çok mülteciyi topraklarında kabul eden ülkelerin başında yer alıyor. Bu tarihten beri Türkiye, resmi rakamlarla 3,6 milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Şimdiye kadar Suriye ile Türkiye sınırındaki güvenli bölgelere dönen Suriyeli sayısı yaklaşık olarak 500 bin oldu.

Güvenli bölgeler, savaş nedeni ile yerlerinden olan Suriyelilerin Türkiye’ye geçmesini önlemek ve mevcut mültecilerin geri gönderilmesini sağlamak için inşa edilmişti.

İlgili Makaleler