Sağlık

Belirtilere Kulak Verin; Bu Test Akciğer Kanseri Olup Olmadığınızı Sadece İki Dakika İçerisinde Gösteriyor! Evde Yapmak Da Mümkün!

Gitgide daha yaygın hale gelen hastalık türlerinden biri olan kanserler, aynı zamanda çok fazla çeşidi olmasıyla hemen hemen vücuttaki her organa yayılıyor. Bir kanser türü olan ve oldukça tehlikeli olan akciğer kanserini ise, evde tespit etmek yapılan son araştırmalarca mümkün görünüyor.

Hem kadınların hem de erkeklerin yakalandığı kanser türlerinden biri olan akciğer kanserinde erken teşhis, diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi büyük bir önem taşıyor. Konuyla ilgili gün ve gün artan araştırmalar ise, akciğer kanserinde erken teşhisin bir yolu olan Schamroth pencere testini ortaya çıkarmış bulunuyor.

Akciğer Kanseri Testi Nedir?

Cancer Research UK’ye göre, akciğer kanserine sahip olan kişilerin yüzde 35’ini aşkın oran ile parmak çomaklaşmasına da sahip olduğu saptanmış bulunuyor. Bu test etmek için evde kolaylıkla kendi başınıza yapabileceğiniz bir test olan akciğer kanseri testi, tıpta Schamroth pencere testi ya da bizdeki adıyla elmas boşluk parmak testi olarak adlandırılıyor. Kütikülleriniz arasında elmas şeklinde bir boşluk olup olmadığını görmek için yapmanız gereken bu test, özellikle akciğer kanserinin erken teşhisi noktasında oldukça önemli bir rol oynuyor. Yapılan araştırmalara göre tırnak veya parmak çomaklaşması, kistik fibroz, kalp hastalığı ve diğer kanserler gibi birçok hastalığın belirtisi olabildiği için bu testin belirli sıklıklar ile tekrarlanması konusunda uzmanlar, önerilerde bulunuyor.

Akciğer Kanseri Testi Nasıl Yapılır?

Pek çok uzmanın önerdiği testlerden biri olan akciğer kanseri testinde işaret parmaklarınızı kullanmanız gerekiyor. Bu test kapsamında işaret parmaklarınızı birleştirdikten sonra ışığın geldiği yöne doğru tutarak, kütikülleriniz arasında elmas şeklindeki küçük bir boşluk aramanız öneriliyor. Boşluk yoksa ve tırnak yatakları birbirine değiyorsa, uzmanlar bunun parmak çomaklaşmasının işareti olduğunu öngörüyor. Parmak bölgesine artan kan akışından kaynaklandığı bilinen parmak çomaklaşması ise, akciğer kanserinin belirtilerinden biri olarak değerlendiriliyor. Ancak bu testi yaparken unutmamak gerekiyor ki; parmak uçlarınızın normalden daha büyük ya da tırnaklarınız kavisli olduğu için de bu boşluğu göremiyor olabilirsiniz. Bu nedenle bir süre sonra kronikleşen öksürük, öksürük şeklinde meydana gelen değişiklikler, nefeste yaşanan darlık, balgamlı öksürme şekli, iştah kaybı veya hızlı zayıflama ile göğüs ve omuzlarda ağrı gözlemlediğiniz an doktora başvuru yapmanız gerekiyor.

İlgili Makaleler