Politika

15 Yıl Aradan Sonra İlk Kez! Dışişleri Bakanı’ndan Kritik İsrail Ziyareti!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Filistin ziyaretinin ardından bugün de İsrail’e bir ziyaret gerçekleştirdi. İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile görüşen Bakan Çavuşoğlu, Türkiye- İsrail arasındaki ilişkiler hakkında önemli konuları masaya yatırdı. Görüşmenin ardından, iki bakan ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Yapılan görüşmede, ticari ilişkiler, turizm ilişkilerinin yanı sıra Filistin- İsrail arasındaki meseleler de görüşüldü.

Ticari İlişkiler Görüşüldü

Yapılan basın toplantısında iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir enerji kazandırılmak istendiği ifade edildi. Özellikle sivil havacılık konusunda önemli görüşmeler yapıldığı söylendi. Türkiye ile İsrail’in karşılıklı olarak en çok ticaret yapan on ülke arasında olduğu belirtildi.

İki ülke arasında yaşanan zorluklara rağmen ticaret hacminin sürekli arttığı ve geçen sene 8 milyar doların üzerine çıktığı açıklandı. İki ülkenin ticaret hacmini daha da artıracağı ve ekonomik olarak iş birliklerine imza atacakları söylendi. Pozitif bir gündemde çalışmanın her türlü anlaşmazlığı çözebileceği ifade edildi.

İsrailli Turist Sayısında Artış Bekleniyor

İsrail Dışişleri Bakanı, İsraillilerin Türkiye’yi çok sevdiğini söyledi. Hatta geçen senenin verilerine göre İstanbul başta olmak üzere, Türkiye’nin turistik açıdan en çok tercih edilen ülke olduğunun altı çizildi. Önümüzdeki senelerde daha fazla İsraillinin Türkiye’ye geleceği ve İstanbul dışındaki illeri de ziyaret edeceği açıklandı.

Orta Doğu’da Kalıcı Barış Hedefleniyor

Ticaret ve turizm haricinde görüşülen konulardan bir tanesi de Filistin- İsrail meselesi oldu. Dün Filistin, bugün de İsrail ile görüşen Bakan Çavuşoğlu, iki devletli bir çözüm için barıştan başka bir yol olmadığının altını çizdi. Orta Doğu’da kalıcı bir barış ortamının sağlanması için Türkiye’nin her zaman yapıcı bir rolü üstlendiğini söyleyen Bakan, sorumluluk almaktan geri durulmayacağını ifade etti.

İlgili Makaleler