Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Açıkladı; Düşük Faizli Konut Kredisi Başvuruları Başladı! Düşük Faizli Konut Kredisi Şartları…

Geçtiğimiz Kabine Toplantısı’nın ardından vatandaşlara ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından paylaşılan düşük faizli konut kredisi iki ayrı finansman desteği paketi olarak tanıtılmıştı. O paketlerden biri olan “İlk Evim Konut Finansmanı” için başvurular dün itibariyle başladı.

Başvuruların kamu bankaları aracılığıyla alınmaya başladığını duyuran Hazine ve Maliye Bakanlığı, “İlk Evim Konut Finansmanı” paketinin detaylarının, faiz oranlarını ve geri ödeme koşullarını tek tek açıkladı.

Düşük Faizli Konut Kredisinden Kimler Yararlanabilir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasında detaylar için Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı işaret ettiği “İlk Evim Konut Finansmanı” paketine ilişkin detaylar belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan gerçekleştirilen açıklamaya göre; 2 milyon lira değerine kadarki birinci el konutlara verilecek olan konut finansman desteğinde evin değerinin ekspertiz raporuyla belirleneceği açıklandı. Söz konusu finansman paketinin vatandaşların ilk konut alımını desteklemek amacıyla verilecek olmasına vurgu yapan Hazine ve Maliye Bakanlığı; krediye başvuru tarihi itibarıyla başvuru sahibinin, tamamı kendi adına ya da eşi veya aynı adreste ikamet eden çocuklarına ait bir konutunun bulunmaması şartını belirledi. Ardından başvuru sahiplerinin üzerinde hisseli taşınmaz kaydı olabileceğine dikkat çeken Hazine ve Maliye Bakanlığı, “ancak aynı aile içinde bir konutun hisseli olarak tamamı bulunamaz” ibaresi ile hisseli taşınmaz kaydının kapsamını belirledi. Tapu kaydının yanı sıra açık konut kredisi bulunan vatandaşların başvuru yapamayacağını belirten Hazine ve Maliye Bakanlığı, kedi işlemlerinin bankaların genel kredi uygulamaları çerçevesinde yürütüleceğini vurguladı.

Düşük Faizli Konut Kredisi Tutarı Ne Kadar?

Vatandaşların yalnızca bir kez yararlanabileceği düşük faili konut kredisi paketi kapsamına üst limiti 2 milyon TL’ye kadar konut kredisi sağlanıyor. Bu kapsamda azami 120 ay vade sunan kamu bankaları, örnek ödeme tablosunu da açıklamış bulunuyor. Yüzde 0,99 faizle ve 120 aylık kredi kullandırıldığında 100 bin TL konut kredisi için aylık ödeme tutarı bin 427 TL olurken, bu tutar 200 bin TL’lik konut kredisinde aylık 2 bin 855 TL’ye; 300 bin TL’lik konut kredisinde aylık 4 bin 283 TL’ye; 500 bin TL’lik konut kredisinde aylık 7 bin 139 TL’ye; 800 bin TL’lik konut kredisinde ise aylık 11 bin 423 TL’ye yükselen ödemeler ortaya çıkarıyor. Öte yandan başvurular kamu bankaları olan Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası üzerinden gerçekleştiriliyor.

İlgili Makaleler