Gündem

Mayıs Ayı Enflasyon Oranı İçin Tarih Verildi! Her Bir Enflasyon Rakamı Temmuz Zammını Etkileyecek! Gözler TÜİK’te…

Pandemiden bu yana adeta küresel bir soruna dönüşmüş olan enflasyonun Türkiye’deki yankıları ve oluşturduğu yaşam pahalılığı ise günden güne artıyor. Kira artış oranlarından gıda zammına kadar her harcama kalemini etkileyen enflasyon rakamları, aynı zamanda temmuz ayında verilecek olan memur ve memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin de zammını etkiliyor. Bu nedenle vatandaşlar, her ay enflasyon rakamlarını yakından takip ediyor.

Her ay bir önceki ayın enflasyon rakamları ile alım gücünü ölçen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), en son nisan ayı enflasyon rakamlarını açıklamış bulunuyor. Bu rakamlar ile birlikte yılın ilk çeyreğinin enflasyonunu ortaya koymuş olan TÜİK, şimdi ise mayıs ayı enflasyon rakamları için ölçümlere başlamış bulunuyor. Öte yandan TÜİK’in mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıklayacağı tarih de netleşiyor.

Mayıs Ayı Enflasyon Oranı Belli Oldu mu?

Her ay enflasyon rakamlarını ne zaman açıklayacağı ile vatandaşları meraklandıran TÜİK, mayıs ayı rakamları için de vatandaşları meraklandırmaya başlıyor. Bunun yanı sıra her ay rakamları aynı tarihlerde açıklayan TÜİK, belirlediği tarihin hafta sonuna denk gelmesi halindeyse, bir sonraki haftanın başında rakamları paylaşıyor. Her ayın 3’ünde bir önceki enflasyon rakamlarını kamuoyu ile paylaşan TÜİK’in mayıs ayı enflasyon rakamlarını da 3 Haziran günü paylaşması bekleniyor. Bu bağlamda 3 Haziran 2022 Cuma gününün hafta içine dek gelmesi nedeniyle enflasyon rakamların saat 10.00’da kamuoyu ile paylaşılacağı öğrenilmiş bulunuyor.

Mayıs Ayı Enflasyon Oranı Kaç?

İç piyasada en az TÜİK rakamları kadar önemli Merkez Bankası (TCMB) piyasa katılımcıları anketi mayıs ayı için de gerçekleştirildi. TCMB’nin mayıs ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, cari yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket dönemine göre artış gösterdi. Geçtiğimiz ay cari yıl sonu dolar/TL beklentisini 16,85 TL seviyesinde tutan katılımcılar, bu ay beklentisini 17,57 TL seviyesine çıkardı. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisinde de artışa giden katılımcılar, bu beklentilerini ise 17,84 TL’den 18,47 TL’ye çıkardı. BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisinde herhangi bir değişime gitmeyen katılımcılar, beklentilerini yüzde 14,00’da tuttu. Yine TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisinde de bir değişiklik gerçekleştirmeyen TCMB anketi katılımcıları, bu beklentilerini de yüzde 14,00 olarak açıkladı.

 

İlgili Makaleler