GündemSağlık

Uykunuz Düzensiz İse Bu Hastalıklara Yakalanabilirsiniz! Tip 2 Diyabet, Depresyon, Obezite Hepsinin Sebebi Uykusuz Kalmanız Olabilir!

Düzenli ve kaliteli uyku aslında sağlıklı bir insan vücudunun oluşabilmesi için temel sayılan davranış alışkanlıkları arasında yer alıyor. Elbette düzenli ve kaliteli bir uykunun neden bu kadar önemli olduğuna ilişkin pek çok çalışma bulunuyor. Bu çalışmaları derleyen pek çok uzman isim de geç uyumanın sağlığa olumsuz olan etkilerine sık sık dikkat çekmeyi başarıyor.

Hem fiziksel hem de ruhsal sağlık açısından önemli bir aktivite olan düzenli ve kaliteli uykuyu edinebilmek için çoğu zaman büyük bir çaba harcamak gerekiyor. Beslenme alışkanlığından uyku ortamına kadar pek çok faktör uyku düzenini etkiliyor. Ancak, gece geç yatmayı etkileyen başa bir faktör ise, genetik oluyor.

Genler, Uyku Sorunu Ortaya Çıkarabiliyor

Pek çok araştırmacının şaşırdığı bir durum olan uykusuzluk probleminde etkisi olan genlerin vücuttaki her şeye olumlu ya da olumsuz bir katkısı bulunuyor. Bu nedenle genlerin salgıladığı proteinler tarafından harekete geçirilen iç saat, vücudun uyku düzenini doğrudan etkiliyor. Bu durumdan etkilenen biyolojik saat ise, özellikle CRY1 geninin kontrolsüzce fazlalığı ve azlığından doğrudan etkileniyor.

Uykusuzluk Hem Fiziksel Hem De Ruhsal Sorunlar Ortaya Çıkarıyor

Araştırmaların pek çoğu uykusuzluk probleminin vücutta fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklara yol açtığını ortaya koymuş bulunuyor. Bu kapsamda uyku saatinin geç bir saate alınması yemek saatlerinin düzeninin de geçe çekilmesine neden oluyor. Geç uykular ise, genellikle Tip 2 diyabet riskini beraberinde getiriyor. Geç yemeğin yanı sıra doğal hormonları da doğrudan etkileyen uykusuzluk problemi, insanlarda tokluk hissini sağlayan leptin hormonunu azaltıyor. Bu nedenle uykusuzluk dolaylı yoldan olsa da kişilerin kilo alma eğilimlerini arttırdığı gibi obeziteyi de tetikliyor. Aslında her şeyin başı düzenli bir vücut sağlığından geçiyor. Geç uyku, vücudun sağlığını bozduğu gibi bağışıklık sistemini ve beyinsel işlevlerde de azalmalara yol açıyor. Düzensiz uyku ile ilgili en çok şaşırtan detay ise, uykusuzluk probleminin sadece fiziksel olarak değil ruhsal olarak da sağlığı etkilemesi oluyor. Yapılan pek çok araştırma ise, uykusuzluğun depresyon gibi ruhsal rahatsızlıkları tetiklediğini göstererek, bu durumu kanıtlıyor.

İlgili Makaleler