Gündem

Fahiş Kira Artışlarında Şok Gelişme! Usulsüz Kira Zamlarına Kanuni Yaptırım Geliyor! Bakan Murat Kurum Açıkladı: Üst Sınır TÜFE Olacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum konut piyasalarında yaşanan gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Ağustos ayında Cumhurbaşkanı tarafından bir projenin açıklanacağını ve bu proje kapsamında kira öder gibi ev aidatı ödenerek ev sahibi olunacağını söyledi. Ayrıca, kiralardaki fahiş fiyat artışlarına da değinen Bakan Kurum, zamların en fazla TÜFE oranında yapılabileceğini söyledi. Aksi takdirde ev kiralayanlar için hukuki yaptırımların uygulanacağının altını çizdi.

TÜFE Üzerinde Uygulanan Zamlar İçin Hukuki Yaptırımlar Uygulanacak

Konut fiyatlarında yaşanan arz ile talep arasındaki ciddi farklar sebebi ile başta İstanbul ve diğer büyük şehirler olmak üzere Türkiye’nin tüm illerinde fahiş artışlar yaşandı.

Konut fiyatlarının artması ile birlikte buna paralel olarak kiralanan ev sayısında da artış yaşandı. Bu durum kira bedellerine de yansıdı. Bazı bölgelerdeki kira fiyatları asgari ücretin kat ve kat üstünde oldu.

Kira bedellerinde yaşan bu artış sonucunda kiracılar ve ev sahipleri arasında anlaşmazlıklarda ciddi artışlar yaşandı. Konut piyasasındaki ev fiyatlarının da yüksek olması sebebi ile vatandaş için ev sahibi olmak hayal oldu.

Başta büyük şehirlerde yaşanan bu fahiş kira artışlarına Bakan Kurum bir açıklık getirdi. Kanuni olarak yıllık kira artışının üst sınırının TÜFE olduğunu belirten Bakan Kurum, bunun üzerindeki artışlar için hukuki yaptırımların uygulanacağını söyledi.

Ev Sahibi Olmak Kolaylaşacak

Konut piyasalarında yaşanan fiyat artışları, en temel insan ihtiyaçlarından olan barınmayı oldukça güçleştirdi. Hem ev fiyatlarında hem de kira fiyatlarında yaşanan ciddi artışlar, vatandaşları zor durumda bıraktı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum bu konu ile ilgili bazı açıklamalar yaptı. Ağustos ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni bir projenin açıklanacağını söyleyen Kurum, vatandaşların taksitle ev sahibi olabileceği duyurdu.

İlgili Makaleler