Dünyanın Yeni Hastalığı Maymun Çiçeği, Hızla Yayılıyor: Korku Başladı! Dünya Sağlık Örgütü’nün Ardından İlk Açıklama O İsimden Geldi! 40 Mutasyon…
2019 yılında başlayan koronavirüs pandemisi ile birlikte maddi ve manevi olarak zor günler geçirmeye başlamış olan dünya, şimdi de hızla yayılmaya başlayan maymun çiçeği hastalığı ile karşı karşıya kalmış bulunuyor.
Geçtiğimiz haftalarda pek çok ülkede aynı anda görülmeye başlamış olan maymun çiçeği hastalığının belirtileri ve yayılma hızı tüm dünya tarafından yakından takip edilirken; Profesör Richard Neher, hastalığa ilişkin çok önemli açıklamalarda bulunuyor.
Gitgide Yayılan Maymun Çiçeği Hastalığı Tüm Dünyayı Sarmaya Başlıyor
Çiçek hastalığı ile aynı virüs ailesinden gelmesi nedeniyle vücutta benzer bir biçimde kendisini gösteren maymun çiçeği hastalığı yüzde ve vücudun geri kalanında deri döküntüleri ile birlikte nüksediyor. Bu döküntülere çok sık eşlik eden kaşıntının yanı sıra ateş ve baş ağrısı da başlıca hastalık belirtileri arasında yer alıyor. 1970’lerde Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülmesinden bugüne var olduğu ortaya çıkmış olan maymun çiçeğinin hızla yayılması ise, insanları korkutuyor. Son 10 yılda Afrika’nın batısında büyük artış göstermesiyle birlikte özellikle son günlerde Afrika’nın batı ve orta kesimlerinde yer alan tropik bölgelerdeki vaka sayılarında yaşanan artışlar Dünya Sağlık Örgütü’nün konuyu gündemine almasına neden olmuş bulunuyor. Özellikle geçtiğimiz hafta ABD, İngiltere, Kanada, İspanya olmak üzere dünyanın bambaşka bölgelerine de yayılmış olan maymun çiçeği hastalığı ile ilgili ilk açıklamayı gerçekleştirmiş olan Dünya Sağlık Örgütü, hastalık ile ilgili “riskli” ifadesini kullanırken; hastalığın bir pandemi haline dönüşüp dönüşmeyeceği ise, bilim insanları tarafından henüz kestirilemiyor.
Profesör Richard Neher, 1958’den 2022’ye Kadar Değişen Virüsü Açıkladı
Türkiye’de henüz görülmediği Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmış olan maymun çiçeği hastalığı uzunca yıllardan bu yana var olan bir virüs ile ürüyor. Yakın temas ile geçtiği bilinen maymun çiçeği hastalığın ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Profesör Richard Neher, hastalığın 1958’de görülmeye başlanan bir virüsten beslendiğini söylüyor. Bu virüsün 2022 yılına kadar olan değişimini konu alan Prof. Dr. Richard Neher, Twitter üzerinden gerçekleştirdiği konuyla ilgili açıklamalarında ise; “Pox virüsleri genelde düşük oranda evrim geçirir. Yılda bir kez mutasyona uğrar. Şu an ortaya çıkan salgına sebep olan virüs ile dört yıl önceki virüsü karşılaştırdığımızda yaklaşık 40 mutasyon görüyoruz” ifadelerine yer vermiş bulunuyor.