Ekonomi

Dikkatli Olun! Merkez Bankası Yeni Politikasını Bugün Açıkladı: Niceliksel Sıkılaştırma Yolda! Kripto Para Piyasaları Darmaduman Olacak!

İnişli çıkışlı bir seyre kapılmasının ardından doğrudan düşüşe geçen kripto para piyasaları yatırımcılarını bir hayli korkutmaya başlamış bulunuyor. Önümüzdeki ay bir faiz kararı daha alacak olan Amerikan Merkez Bankası FED’in nasıl bir politika izleyeceği ve kripto para piyasalarında nasıl bir etkisi yaratacağı ise, merakla bekleniyor.

Bir süredir politikasını niceliksel sıkılaştırma yönüne çevireceğinin sinyallerini veren Amerikan Merkez Bankası FED, politika uygulamalarından önce bile kripto para piyasalarını etkilemeye başldı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Swyftx’in yöneticisi olan Pav Hundal ise, öngörülerini paylaştı.

Niceliksel Sıkılaştırma Kripto Para Piyasasının Değerini Düşürüyor

Bankacılık sistemindeki rezerv para arzını azaltmaya yönelik geliştirilen bir politika olan niceliksel sıkılaştırma, piyasadaki devlet iç borçlanma senedi arzını arttıran bir politika olarak ifade ediliyor. Üç ay boyunca bilançosunu ayda 47,5 milyar dolar küçültmeyi hedefleyen Amerikan Merkez Bankası FED, niceliksel sıkılaştırma yapacağının bir süredir sinyallerini veriyor. Çarşamba günü niceliksel sıkılaştırma politikasına başlayan FED’in kripto para piyasalarına nasıl bir etki yaratacağı merakla beklenirken; Avustralya merkezli kripto para borsası Swyftx’in yöneticisi olan Pav Hundal’ın açıklamaları bu etkiler hakkında önemli ipuçları içeriyor. Pav Hundal’ın konuyla ilgili açıklamalarında ise; “Niceliksel sıkılaştırma, kripto para piyasasını etkileyecek. Fed, varlıkları birçok analistin beklediğinden daha sert ve daha hızlı sallıyor ve bunun piyasalardaki yatırımcı duyarlılığı üzerinde bir tür etkisi olmayacağını hayal etmek zor” ifadeleri yer aldı.

Niceliksel Genişleme Tam Aksi Etki Yaratmıştı

Amerikan Merkez Bankası FED’in ekonomiyi hareketlendirmek için para basımına devam edip, piyasaya para sürmesini ifade eden niceliksel genişleme süreci, özellikle pandeminin etkilerinin yoğun bir biçimde yaşandığı 2020 yılının Mart ayında gerçekleşmişti. Paraların piyasaya girişi ile birlikte kripto para piyasasında beklenenin aksine bir sıçrama yaşanmış ve kripto paralar için boğa piyasası sezonu açılmıştı. Üstelik CoinGecko verileri de bu gözlemleri doğruladı. Toplam kripto piyasa değeri 23 Mart 2020’de 162 milyar dolardan geçen Kasım ayında 3 trilyon doları geçtiğini açıklayan CoinGecko, 1 Ocak 2020’de 4,17 trilyon dolar olan kripto piyasa değerinin 1 Haziran 2022’de 8,95 trilyon dolara yükseldiğini de açıklamış bulunuyor. Tamı tamına 2,1 kat artan kripto para piyasaları için bu artış şimdiye dek görülmüş en hızlı artış oranı olarak kaydedilmiş bulunuyor.

İlgili Makaleler