Ekonomi

Tarih Yaklaştı; Gözler Bir Kez Daha Amerikan Merkez Bankası FED’e Çevrildi! “FED toplantısı ne zaman?” İşte Cevabı…

Bir süredir aldığı her politika faizi kararı ile piyasalarda sert dalgalanmalara sebebiyet veren Amerikan Merkez Bankası FED, döviz ve altındaki sert düşüşün ardından kripto para piyasalarını da baskılamayı başarmıştı. Döviz ve altın toparlanmaya başlamışken, kripto para piyasalarındaki düşüşün bir krize dönüşmesi yatırımcıları korkutmaya başladı. Bir FED toplantı tarihi daha yaklaştı ve gözler bir kez daha Amerika’ya çevrildi!

Belirlediği politika faiz kararı ile tüm dünyayı etkileyen merkez bankalarından biri olmayı başaran Amerikan Merkez Bankası FED, iki aya bir gerçekleştirdiği toplantısı için bir kez daha geri sayıma başladı. Haziran ayında toplantı yapacak olan FED, toplantısının tarihini de kamuoyu ile paylaştı. Gözler FED’e ve alacağı politika faizi kararına çevrilmişken; Amerika kulislerinden de FED’in alacağı faiz politikası kararına ilişkin ilk sinyaller gelmeye başladı.

FED Haziran Toplantısı Ne Zaman?

İki aya bir politika faizini belirlemek için toplanan Amerikan Merkez Bankası için bir toplantı tarihi daha yaklaşamaya başladı. Küresel piyasaları etkileyecek bir karar alması beklenen ve faiz artırımını yapmaya devam edeceği konuşulan FED için haziran ayı toplantı tarihi de belli oldu. FED’ten gelen duyuruya göre, haziran ayı faiz politika belirleme toplantısı 14-15 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirilecek. Toplantının ardından kamuoyu ile faiz kararını paylaşacak olan FED Başkanı, 15 Haziran saat 21.00’da basın açıklamasını gerçekleştirecek.

FED Haziran Politika Faizi Belli Oldu Mu?

Haziran ayında yılın dördüncü toplantısını gerçekleştirecek olan Amerikan Merkez Bankası FED, hazırlıklarına başladı. Ocak ayında gerçekleştirdiği yılın ilk toplantısında 2018 yılından bu yana olduğu gibi politika faizini sabit tutan FED, mart ayında gerçekleştirdiği yılın ikinci toplantısında faiz artırımına gitme kararı almıştı. Ekonomi isimlerinin şahin tutumu olarak nitelendirdiği bu karar sonrası FED, 25 baz puan faiz artışı kararını uygulamıştı. Ardından iki ay boyunca 50 baz puan artış sinyali veren FED, sinyallerin doğru çıktığı mayıs ayı toplantısında politika faizini 50 baz puan artırmıştı. Böylelikle faiz aralığı yüzde 0,25-0,50 seviyesinden; yüzde 0,75-1 seviyesine kadar çıkartılmıştı. Haziran ayı FED politika faiz kararı ise, henüz belli olmadı.

İlgili Makaleler