Gündem

3600 Gün İle Emeklilik Formülü Açıklandı: Kadınlarda 50, Erkeklerde 55 Yaş Şartı Dikkat Çekti! Erken Emekli Olmak İçin…

Özellikle erken emekliliğin çok daha kıymetli olduğu şu günlerde çalışanların gitgide artan yaş, prim ve çalışma yılı engeliyle karşılaşmamak için sigorta girişlerini iyi bilmesi gerekiyor. Zira bazı tarihlerden önce sigorta girişi olan vatandaşlar, erken emeklilik hakkını az prim ödemesi yöntemiyle alabiliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından düzenlenen emeklilik hali için pek çok prim, gün ve yaş şartı bulunuyor. Bu şartların hepsi dönemin yasalarınca belirlendiği için sigorta giriş tarihi, etkilenilecek olan yasayı doğrudan etkiliyor.

SSK’lılarda Sigorta Başlangıç Tarihi Önemli

Emeklilik için hizmet yılı ve prim sayısını yerine getiren SSK’lılar, belirli bir yaşa ulaşmaları halinde yaş haddinden emekli olabiliyor. Bu kapsamda 8 Eylül 1999’dan önce sigorta girişi olan çalışanlar 3600 günü tamamlaması koşulu ve 15 yıl çalışma şartını yerine getirmesi halinde 50 ila 55 yaş arasındaki bir yaşa ulaştıklarında emekliliklerini hak edebiliyor. Bu yaş kadınlarda 50, erkeklerde ise 55 olarak belirlenmiş bulunuyor. Yine ilgili kanuna göre, 8 Eylül 1999 tarihi ile 30 Nisan 2008 tarihi arasında sigorta girişi yaptırmış olan kişiler ise çalışma hayatında 25 yılı doldurup, 4500 prime ulaşmaları halinde 58 ila 60 yaş aralığında emekli olabiliyor. Bu kapsamda kadınlar 58 yaşında emekli olabiliyorken; erkekler 60 yaşında emekliliğini hak ediyor. Ayrıca, 1 Mayıs 2008 tarihi veya sonrasında sigorta girişi yaptırmış olan kişiler ise 5400 primle emekli olmayı hak etmelerinin yanı sıra bu kapsamdaki kadınların 61, erkeklerin ise 63 yaşı beklemesi gerekiyor.

Bağ-Kurlularda Durum Farklı

Az prim yöntemi ile emeklilik olarak geçen 4500 prim ile emeklilik koşulları Bağ-Kurlular için farklılık gösteriyor. Az prim ile emeklilik için Bağ-Kurluların 5400 prim ödemesini yapmasının yanı sıra kadın Bağ-Kurlular için 60, erkek Bağ-Kurlular için ie 62 yaşının doldurulmasının beklenmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim günü ile emeklilik sadece SSK üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na bağlı olarak sigortalı olan kişilerin son 3,5 yılını SSK üzerinden yatırması halinde bu kapsama girmesi mümkün oluyor.

İlgili Makaleler