Ekonomi

Yüzde 0,99 Faizli Konut Finansman Paketleri, Her Şeyi Değiştirdi! Sıfır Evlerin Satışını Artırması Bekleniyordu; Sonuç Bambaşka Oldu!

Mayıs ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan konut finansman destek paketleri verilmeye başlandı. İkisi vatandaşa biri inşaat sektörüne olmak üzere üç ayrı paket müjdesi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının ardından konut kredilerinin sağlandığı Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’a talepler artarken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) da en çok talep olan konut türünü açıkladı.

Özel bankaların konut faizlerinde faiz oranlarının yüzde 2,50’a kadar yükselmesi vatandaşların ev almalarını zorlaştırmış ve inşaat sektöründe de satışları duracak noktaya kadar getirmişti. Bu nedenle harekete geçen Bakanlar Kurulu, faiz oranlarını yüzde 0,99’a çeken iki ayrı konut kredisini vatandaşlar için hazırladı. Faiz destekli olarak verilecek bu konut kredileri ise, özellikle ipotekli ev satışlarını patlattı.

Vatandaşa İki, Sektöre Bir Konut Kredisi Müjdesi Verilmişti

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın birlikte hazırladığı konut finansman paketlerinden ikisi vatandaşa ayrılmıştı. İnşaat sektörüne özel de konut kredisi sunan Bakanlar Kurulu, vatandaşlar için oluşturulan iki konut paketi arasındaki farkı da açıklamıştı. Bu açıklamaya göre vatandaşlara Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank üzerinden sunulan “İlk Evim Konut Finansman Paketi” ilk kez ev alacak olan vatandaşlara 10 yıla kadar vade ile verilmeye başlandı. 2 milyon TL’ye kadar limitlendirilen bu krediler kapsamında faiz oranı ise yüzde 0,99’a sabitlendi. Döviz ve altın gibi yatırım varlıklarının Türk Lirası’na dönüşümünü teşvik etmesi amaçlanan “Genişletilmiş Konut Finansman Paketi” ise, konut değerinin en az yüzde 50’si 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılmış döviz tevdiat hesaplarının (DTH) yahut hurda altının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına (TCMB) satımı ile karşılanması şartıyla vatandaşlara sağlanmaya başlandı. Burada da limit 2 milyon iken; faiz oranı yüzde 0,89 olarak sabitlendi. TÜİK ise, konut finansman paketlerinin sektöre olan etkisini açıkladı.

Konut Finansman Paketleri, İpotekli Ev Alımlarını Artırdı

Haziran ayı içerisinde Mayıs ayı konut satış istatistiklerini açıklayan TÜİK, Türkiye genelinde toplam 122 bin 768 adet konut satışının yapıldığını duyurdu. Bunun yanı sıra konutların tiplerine ilişkin de açıklama gerçekleştiren TÜİK, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 177,8 oranında artan ipotekli konut satışlarının zirvede olduğunu ifade etti. Toplam konut satışları içinde yüzde 23,9 paya sahip olan ipotekli konut satışları, Ocak-Mayıs ayının tamamında ise bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 72,3 artış kaydetti.

İlgili Makaleler