Ekonomi

Çip Krizi Yetmiyormuş Gibi Bir De Yaş Krizi Başladı! Sadece Bu Listedeki Otomobillere Taşıt Kredisi Çıkacak! 5 Yaşını Geçen Otomobillere…

Çip krizinin küresel otomotiv sektörünü etkilediği şu günlerde sıfır araç zam üzerine zam alırken; ikinci el araçlar da bu artıştan etkileniyor. Dolayısıyla taşıt kredileri her zamankinden daha çok tercih ediliyor. Ancak taşıt kredileri alabilmek için aracın 5 yaşını geçmemiş yani aşağıdaki listede yer alan araçlardan biri olması gerekiyor.

Otomobil her açıdan konfor oluştursa da özellikle Türkiye’de son zamanlarda zam üzerine zam alan akaryakıt fiyatı, pek çok araç sahibinin araçlarından vazgeçmeye başlamasına neden olmaya başlıyor. Bu durum ise, ikinci el piyasasını daha da hareketlendiriyor.

İkinci El Taşıt Kredisi İçin Aracın 5 Yaşını Geçmemiş Olması Gerekiyor

Sıfır araç piyasanın artmasıyla birlikte ikinci el araç piyasasında da özellikle bahar aylarından bu yana bir yükselme başlamış bulunuyor. Bu nedenle ikinci el araç alacak olan vatandaşlar da taksitli bir şekilde araç alabilmek için taşıt kredisinden yararlanıyor. Ancak, bankalar ikinci el araçların tamamına kredi vermiyor. Genellikle bankalardan kredi alabilecek olan ikinci el araçların 5 yaşını aşmamış olması gerekiyor. Aracın krediye uygun olması ise, ikinci el piyasasını yükseltiyor.

5 Yaş Altındaki İkinci El Araçlar Cep Yakıyor

İkinci el araçlarda taşıt kredisi vermek için bankaların genel şartı araçların 5 yaşını geçmemiş olması oluyor. Ancak 5 yaşını geçmeyen araçlarda da durum fiyatlar açısından çok parlak görünmüyor. 2018 modeller arasında 5 yaşını geçmeyen Dacia Sandero 1.5 dCi Stepway, Hyundai Accent Blue 1.6 CRDI Mode Plus ve Peugeot 308 1.6 BlueHdi Active araçları popülerken, bu araçların fiyatları sırasıyla; 360 bin TL, 370 bin TL ve 390 bin TL ortalama satış fiyatına sahip olmaya başlamış bulunuyor. 2018 model olarak tercih edilen diğer araçlar olan Renault Megane 1.5 dCi Touch ve Seat Ibiza 1.0 EcoTSI Style araçları ise, 470 bin ve 380 bin TL ortalama fiyat ile piyasadaki yerini alıyor. 2019 modellerin en popülerleri olan Fiat Egea 1.4 Fire Urban Plus şu sıralar 350 bin TL piyasa değerine sahipken; Honda Civic 1.6 i-VTEC Dream ise 450 bin TL ortalama fiyat ile satılıyor. 2020 model Hyundai i20 1.4 MPI Style aracın piyasa değeri çoktan 440 TL’yi bulmuşken, aynı yıla ait olan Citroen C3 1.2 PureTech Shine 380 bin TL; 2021 yılına ait Hyundai i10 1.0 MPI Jump 430 bin TL; yine 2021 yılına ait olan Renault Clio 1.0 TCe Joy ise ortalama 460 bin TL fiyata sahip oluyor.

İlgili Makaleler