Ekonomi

FED Yeni Faiz Politikasını Açıkladı; Altında Gerileme Başladı! Devreye Hemen Goldman Sachs Girdi! Altın Yükselecek Mi? İşte Cevabı…

Bir süredir merak ile beklenilen Amerikan Merkez Bankası FED’in haziran ayı para politikası toplantısı gerçekleşti. Yılın dördüncü faiz kararını geçtiğimiz gün duyuran FED, tam 28 yıl aradan sonra 750 baz puanlık bir artış gerçekleştirdi. Artışın devam edeceği konuşulurken, daha önce altın ile ilişkili öngörülerde bulunan ABD merkezli Goldman Sachs, bu kararın ardından öngörülerinde revizeye gitti ve yeni tahmin ettiği altın seviyesini açıkladı.

Dünya üzerinde öngörüsüyle yatırımcılara sık sık yön veren kurumlardan biri olan ABD merkezli Goldman Sachs, Amerikan Merkez Bankası FED’n 75 baz faiz puanı artırmasının ardından analistleriyle yeniden bir araya geldi. tahminlerinde revizeye giden Goldman Sachs analistleri, 1800 dolar seviyelerinde seyreden ons altının 12 ay sonraki seviyesini açıkladı.

Ons Altın 12 Ay Sonra 2 Bin 500 Dolar

Amerikan Merkez Bankası FED’in gerçekleştirdiği güçlü faiz artırımının ardından altındaki baskının artacağı ve ons altın fiyatlarının düşeceği düşünülürken; ABD merkezli Goldman Sachs analistleri, bu sürecin böyle gerçekleşecek olacağına katılsa da altının eninde sonunda yükselişe geçeceğini açıkladı. Bugün 1800 dolar seviyelerinde işlem gören ons altın fiyatının sadece 12 ay sonra 2 bin 500 dolar seviyesine çıkacağını açıklayan Goldman Sachs analistleri, üç aylık ve altı aylık tahminlerinde de düşürmeye gitti. Üç aylık altın fiyatı tahminin daha önce bin 950 dolar seviyesinde tutan Goldman Sachs analistleri, 2 bin 300 dolar seviyesine çıkardığı tahmini 2 bin 100 dolar seviyesine geriletti. Altı aylık tahminlerini ise daha önce 2 bin 50 dolardan 2 bin 500 dolara yükselten Goldman Sachs analistleri, bu kez bu tahminlerini 2 bin 300 dolara indirdi. 12 ay sonrası için 2 bin 500 dolarlık hedef koyan Goldman Sachs analistleri, çıkışın devam edeceğini, sadece biraz daha yavaş gerçekleşeceğini belirtti.

Goldman Sachs Analistlerine Göre 75 Baz Puanlık Bir Artış Daha Kapıda

Hem ABD’yi hem de dünyayı ilgilendiren Amerikan Merkez Bankası FED’in para politikasını değerlendiren Goldman Sachs analistleri, piyasalar ile ilgili; “İkinci yarısında gelişen piyasaların altın talebinde bir toparlanma bekliyoruz. Büyük bir likidite şoku olmaması durumunda, mevcut altın fiyatındaki zayıflığı iyi bir giriş noktası olarak görüyoruz” dedi. Ardından değerlendirmelerine devam eden Goldman Sachs analistleri, “2023’ün ikinci yarısında küresel merkez bankası talebinin hâlâ yıllık 750 tonluk rekor bir orana ulaşmasını bekliyoruz” sözlerini açıklamalarına ekledi. Öte yandan Goldman Sachs analistleri, FED’in bu yıl içerisinde 75 baz puanlık güçlü bir artış daha yapabileceğini öngördüklerini de açıkladı.

İlgili Makaleler