Ekonomi

Enflasyon Oranı Açıklandı; Memur ve Emekli İçin Zam Oranı Ortaya Çıktı! Temmuz Ayı Zammında Gözler Bu Kez Asgari Ücretliye Çevrildi!

Temmuz ayı içerisinde altı aylık enflasyon oranında zam alacak olan SSK yani 4A emeklileri ile Bağ-Kur yani 4B emeklilerinin yanı sıra memur ve memur emeklilerinin de enflasyon farkı oranında toplu sözleşmeden doğan haklarına ek zam alacakları açıklanmıştı. Gözlerin asgari ücretli çalışanlara çevrildiği temmuz zammında sıcak gelişmeler yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun açıkladığı mayıs ayı oranlarının ardından ortaya çıkan ilk 5 aylık rakamlar memur ile emeklilerin alacağı zammın bu ayki yeni oranını gözler önüne sermişti. Gözlerin temmuzun 4’üne çevrildiği ve net bir zam miktarının beklendiği Türkiye’de asgari ücretlilerin ara zam alıp almayacağı da merak etmeye başlandı.

Emekli ve Memurlar Yüzde 35 Zammı Aştı

Temmuz ayı içerisinde memur ve emeklilere verilecek olan ara zam için TÜİK’in açıkladığı beş aylık enflasyon rakamları yeni bir rakamın ortaya çıkmasını sağladı. Temmuz zammı için belirleyici olacak 5 aylık enflasyon oranı yüzde 35,64 olarak netleşirken, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin bu oranda zam alacağı kesinleşti. Enflasyon farkına ek olarak yüzde 7’lik toplu sözleşme zammını da alacak olan memur ve memur emekliler için ise, çıta yüzde 35’i aştı. Merkez Bankası Haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre Haziran enflasyon beklentisi yüzde 3,77 olurken, zammın net rakamının 4 Temmuz’da TÜİK’in açıklayacağı 6 aylık enflasyon rakamları ile ortaya çıkacağı öğrenildi.

Asgari Ücretliye Zam Sinyalleri Devam Etti

Memur ve memur emeklileri ile SSK ile Bağ-Kur emeklilerinin zam alacağı temmuz ayında asıl zam haberi asgari ücretli için bekleniyordu. Yasalar gereği sadece yılda bir kez zam alabilecek olan asgari ücretli çalışanlar için durum merakla beklenirken; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yasaya işaret ederek, ara zamma kapılarını kapamıştı. Ak Parti kurmaylarından verilen zam sinyalinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ara zamma yeşil ışık yakmasıyla birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de ara zamma yeşil ışık yakmaya başlayan isimlerden biri oldu. Daha önce, her kesimden vatandaşın memnun olacağı bir ara zam düzenlemesi üzerinde çalıştıklarını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretli çalışanlar için ise, henüz net bir düzenleme müjdesi vermedi.

İlgili Makaleler