Ekonomi

Ara Zam İçin İki Ayrı İsim Konuştu; İkisi de Yüzde 40 Dedi! En Az Yüzde 40 Zammı Alacak Olanlar İse…

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı mayıs ayı enflasyon rakamları ile birlikte 5 aylık enflasyon tablosu ortaya çıktı. Bu tabloya göre ara zamda yüzde 35 oranında zam kesinleşmişken, yüzde 40 rakamı Ak Parti’nin kurmaylarından geldi.

SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarında yüzde 35,64, memur maaşları ve emekli memur aylıklarında yüzde 35 oranında zammın garantilendiği şu günlerde zam açıklamaları Ak Parti’nin kurmaylarından arka arkaya gelmeye başladı. İlk açıklama Ak Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’tan gelirken; ikinci açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den geldi.

Ak Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş Yüzde 40 Demişti

Emekli ve memur zammı yaklaşırken, Ak Parti’nin kurmaylarından da açıklamalar arka arkaya gelmeye başladı. Geçtiğimiz gün katıldığı bir programda açıklama gerçekleştiren Ak Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, kendisine sorulan zam haberi üzerine yüzde 40 oranını verdi. Numan Kurtulmuş’un konuyla ilgili açıklamalarında; “Temmuz ayıyla birlikte işçi emeklileri de dahil olmak üzere emeklilerimizin, çalışanlarımızın alım gücünü daha yukarıya çıkarmak için yüzde 40’lara varan bir dokunuş olacak. Memur emeklileri dahil olmak üzere enflasyon farkını üstüne koyarak yüzde 40 civarında bir artışın, biraz eksik, biraz fazla olabilir. Bunlar çalışılıyor” ifadelerini kullandı. Ardından ise, bir zam haberi daha Hazine ve Maliye Bakan Nureddin Nebati’den geldi.

Bakan Nureddin Nebati Onayladı: Zam En Az Yüzde 40

Ak Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerçekleştirilen Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ek bütçe görüşmeleri esnasında memur ve emekli zamlarına da değindi. Numan Kurtulmuş ile aynı oranı konuşmalarında veren Hazine ve Maliye Bakan Nureddin Nebati de yüzde 40 zam öngördüğünü açıkladı. Bakan Nebati’nin konuya ilişkin açıklamalarında; “2022 Ocak ayında çalışanlarımızın aylıklarına yüzde 30,95 artış yapılmıştı. Temmuz ayında yapılacak artış haziran enflasyon oranlarının açıklanmasıyla kesinleşecek olup, yaklaşık yüzde 40 oranında artış öngörmekteyiz. Bu kapsamda 2022 yılında memurlarımızın ayılıklarında kümülatif artış yaklaşık yüzde 83’e ulaşacaktır. Temmuz ayında emeklilerimize yapılacak artışın yaklaşık yüzde 40 oranında olacağını öngörmekteyiz. 2022 yılı memur emeklilerimizin aylıklarında kümülatif artış yüzde 83’e, SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin kümülatif artışı yüzde 76’ya ulaşacaktır. Emekli aylıklarının artışının etkisi 180 milyar lira civarındadır. Prim gelirlerindeki artış dikkate alınarak SGK’ya yapılacak transferlerin toplamı 154 milyar TL olarak teklif ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

İlgili Makaleler