Ekonomi

150 Bin TL’lik Girişimcilik Hibesi Devletten, İş Kurmak Sizden! “İşyeri Açmak İçin Hibe Nasıl Alınır?” İşte Şartlar…

Türkiye’de özellikle pandemi günlerinden bu yana zorlaşan işi yaşamına karşı vatandaşları korumak adına hayata geçirilmiş pek çok hibe desteği bulunuyor. Hibe desteğine ek olarak faizsiz kredilerin de hayata geçirildiği girişimcilik desteklerine geçtiğimiz günlerde bir yenisi daha eklenmiş bulunuyor. İlk kez iş kuracakların yararlanabileceği 150 bin TL’lik bu destek ise, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından ödeniyor.

İlk kez iş kuracak olanlara yeni bir destek vermeye başlamış olan KOSGEB, işyeri açmak isteyip de kaynağı yetersiz olan tüm vatandaşlara, şartları sağlaması halinde 150 bin TL’lik ilk iş desteğinden yararlandırıyor. Temelde girişimcilik programına dahil olma şartını getirmiş olan KOSGEB, bu desteği iki ayrı kullanım şekli olarak kullandırıyor.

İlk İş Yerine 150 Bin TL KOSGEB Desteği

KOSGEB Kredi
KOSGEB Kredi

Özellikle girişimcilik sektörüne atılmak isteyip de kaynak yetersizliği olan vatandaşları desteklemek için hayata geçirilmiş olan 150 bin TL’lik “Ulusal Genç Girişimcilik Desteği” adından da anlaşılacağı üzere genç girişimcilere veriliyor. Hibe programı kapsamında 150 bin TL’nin 50 bin TL’sini hibe, yani geri ödemesiz olarak veren KOSGEB, 100 bin TL’sini ise faizsiz kredi olarak kullandırıyor. Uygulamalı girişimcilik eğitim kursuna katılarak 32 saatlik uygulamalı eğitimi başarıyla tamamlayıp, sertifikaya sahip olanların bu destekten yararlanabilmesi için başka bir yerde çalışmıyor olması gerekiyor. Aynı zamanda herhangi bir kurumsal işletmedeki ortaklığının yüzde 50’yi aşmamasını da şart koşan KOSGEB, başvuru tarihinden itibaren son 1 yıl içinde aynı faaliyette şahıs işletmesine sahip olan kişileri yararlandırıyor.

İş Yeri Açmak İçi Vakıfbank ve Halkbank da Kredi Veriyor

Desteklerini özellikle kamu bankaları üzerinden sağlayan KOSGEB, Halkbank ve Vakıfbank üzerinden kredi veriyor. Buna ek olarak Vakıfbank’ın girişimcileri desteklediği ayrı bir kredi paketi daha bulunuyor. İş yerinden depoya kadar her türlü iş ile ilgili mekanın açılışı için yararlanabilecek olan Vakıfbank kredisinde söz konusu yerin ekspertiz değerinin yüzde 75’i için aylık yüzde 1,65 faiz oranı ile kredi çekilebiliyor. Halkbank da girişimcilere özel krediler sağlıyor. Genç girişimcilerden teknolojik yatırım yapacaklara kadar pek çok KOBİ kredisi sağlayan Halkbank, aynı zamanda KOSGEB, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve TÜBİTAK gibi kurumlarla sağladığı iş birliğiyle de kredi veriyor.

İlgili Makaleler