Ekonomi

BDDK Devreye Girdi; Yüze 10 Peşinat ile Ev Almak Mümkün Hale Geldi! 1 Milyon TL’ye Kadar Değeri Olan Tüm Evler Artık…

Konut kredilerinde yeni bir dönem başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçtiğimiz gün konut alacak olan vatandaşları ilgilendiren çok önemli değişiklikler gerçekleştirdi. Özellikle konut kredisi tutarlarını yeniden belirleyen BDDK, yüzde 10 peşinat ile ev almayı mümkün hale getirdi.

Ev alırken kullanılan konut kredilerinde limit düzenlemesine giden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 10 milyon TL’nin üzerinde ekspertiz değerine sahip olan konutlar için kredi kullanımını yasakladı. Diğer değerlere ise, BDDK tarafından sınırlamalar getirildi.

Yüzde 10 Peşinat ile Ev Almak BDDK’nın Yeni Kararı Sonrası Mümkün Hale Geldi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), konut kredilerinde yeni bir dönemi başlattı. Birinci ve ikinci el konutlarda kullanılacak olan kredilerin tutarlarını yeniden belirleyen BDDK, konut kredilerinde kısıtlamaya giderek konutların fiyatlarının düşmesini hedefledi. Bu kapsamda sadece 10 milyon TL’nin altındaki konutlar için krediyi mümkün kılan BDDK, 2 milyon TL’nin altındaki konutlar için yüzde 90’ına kadar kredi; 2 ile 5 milyon TL arası konutlar için ise yüzde 70’ine kadar kredi kullanımına izin verileceğini duyurdu. Kredi tutarlarında sınırlamaya giden BDDK, yüzde 10 peşinat ile konut almayı mümkün hale getirirken; sektörün önde gelen isimleri de bu atılımın konut fiyatlarındaki artışın kontrol altına alınmasını sağlayacağını düşündüğü öğrenildi.

Sektörün Liderleri BDDK’nın Yeni Kararını Değerlendirdi

Geçtiğimiz gün duyurulan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yeni kararı sektörün önemli isimleri tarafından değerlendirdi. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, yeni karara ilişkin; “Kararın 1 milyona kadar olan kısmı çok önemli. Burada 2 amaç var; birincisi 10 milyon ve üstü kredi kullanan kişi zaten varlıklıdır ve devlet bu kişiye ‘Kredi kullanmana gerek yok’ diyor. İkincisi de inşaatçılara, müteahhitlere lüks konut yerine, sosyal konuta yönelin diyor. Tabi ki büyük oranda yalıtım ve izolasyona da teşvikin kararda etkisi var” ifadelerini kullandı. Ardından açıklama gerçekleştiren İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı ve TOBB Türkiye İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu ise; “BDDK’nın konut kredilerine yönelik açıkladığı kararı olumlu buluyoruz. Orta ve alt gelirli kişilerin ev almasını sağlayacak bir düzenleme. Bu karar verilirken sektör yetkililerine danışılmasını da beklerdik” diye konuştu.

Sosyal konutu teşvik eden bir karar olduğunu belirten İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de, “Yeni düzenleme inşaat firmalarını şüphesiz bu kategoride daha fazla arza yönlendirecektir. Ancak arsa maliyetlerini de unutmayalım. Uygun kredi imkanlarının yanısıra arsa üretimini de bu konuda gündemimizin ilk sırasına koymalıyız. Hep vurguladığımız gibi konutu etkileyen en önemli unsur arsa maliyeti. İlçe belediyeleri konut arsası üretmeli. Belediyeler imar uygulamalarında daha hızlı ve etkin olmalı. Belediyelerin maliyet artırıcı yaklaşımları gündemden kaldırmaları lazım. Ticari imarı olan parseller ticaret/konuta dönüştürülmeli. Kullanılmayan ticari alanlar konut olmalı” açıklamalarında bulunarak, konuyu değerlendirdi.  Konuyu değerlendiren son isim ise, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım oldu. Başkan Nazmi Durbakayım, “Atılan bu adımı, konut temininin finansmanını sağlamak adına önemsiyoruz. Kredi imkanlarının uygun ve cazip hale getirilmesi, sosyal konut üretiminin artması için yeterli değil ama önemli bir adımdır. Ucuz konut üretiminin en önemli özelliği erişilebilir fiyattır. Ucuz ve yüklenebilir kredi ise ikinci önemli adımdır” açıklamalarıyla BDDK’nın yeni kararıyla ilgili görüşlerini bildirdi.

İlgili Makaleler