Ekonomi

SGK’dan Toplu Para Alabilmek İçin Bir Yeni Formül Daha: Ödenen Primlerin Nakit Bedeli Alınabiliyor, Tek Bir Dilekçe Yetiyor…

Emeklilik haline ilişkin tüm detayları düzenleyen ve bu düzenleme esnasında çeşitli istisnai haller de belirleyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu istisna kapsamına bu kez prim ödemelerini geri almak isteyen vatandaşları dahil etmiş bulunuyor. SGK’dan dileyen vatandaşlar, ödedikleri primleri toplu bir şekilde geri alabiliyor. Ancak, bunun için vatandaşların SGK tarafından belirlenen şartları taşıması gerekiyor.

SGK’nın düzenlediği emeklilik halinde; yaş, prim ve hizmet süresinin tamamlanması gerekiyor. Ancak bazı çeşitli nedenler ile yaş ve hizmet tamamlanmasına rağmen prim gün sayısı tamamlanamayabiliyor. Bu gibi durumlarda vatandaşlara ödenen primleri geri alma hakkı tanıyan SGK, primleri toplu bir şekilde geri ödeyebiliyor.

SSK’lılar da Bağ-Kurlular da Yararlanabiliyor

SGK kapsamında Türkiye’de üç temel sigortalılık türü bulunuyor. Bunlardan biri eski adıyla SSK, yeni adıyla 4/A hizmet türü iken, biri eski adıyla Bağ-Kur yeni adıyla 4/B hizmet türü, sonuncusu ise eski adıyla Emekli Sandığı yeni adıyla ise 4/C hizmet dökümü olarak biliniyor. Emekli Sandığı’ndan prim yatıran vatandaşların ödemeleri devlet tarafından yatırıldığı yani devlet memuru olduğu için primleri geri alma hakkı bulunmuyor. Ancak SSK ve Bağ-Kur üzerinden primleri ödenen vatandaşlar emekli olmanın hizmet süresi ve yaş gibi şartlarını yerine getirdikleri halde prim sayısı tutmuyor ise, primlerini toplu bir şekilde SGK’dan geri iade alabiliyor. Burada ödenen primler emeklilik yaşı, çalışma süresi ve yatırılan oran gibi şartlar göz önüne alınarak SGK tarafından hesaplanarak, geri ödeniyor.

Toplu Prim Geri Ödemelerinde Tamamı Ödenmiyor

Baştan belirtmek gerekir ki, SGK ödenen primlerin tamamını geri vermiyor. Vatandaşlar sigortalı olduğu süre boyunca sağlık ve diğer hizmetlerden yararlandığı için primler SGK tarafından yeniden hesaplanarak, ödeniyor. Bu kapsamda bir örnek vermek gerekirse 1000 gün prime sahip olan bir vatandaşın toplam kazancı 15 bin TL ise, SGK bunun 3 bin TL civarını geri ödüyor. Bu miktar kişinin sahip olduğu sigortalık türünden sağladığı yaş ve hizmet yılı gibi şartlara göre değişiklik gösterebiliyor. SGK’dan primlerini toplu ve nakit bir para şeklinde almak isteyenlerin ise, SGK’ya dilekçe ile başvuru yapması gerekiyor.

İlgili Makaleler