Personel Alımı

Almanya İlk Etapta Bin Personel Alacak; Devamı Gelecek! Maaşlar Euro ile Ödenecek; Havaalanında Çalışılacak! Yer Hizmetleri Krizi Çözülüyor…

Geçtiğimiz günlerde tüm dünya kamuoyu Almanya’da uçuş kontrolleri esnasında uzayıp giden güvenlik kontrolleri nedeniyle uçağını kaçıran mağdurların hikayeleri ile çalkalanmıştı. Daha önce de pandemide özellikle yer hizmetlerinde ciddi bir işçi kaybı yaşadığını kamuoyuyla paylaşmış olan Almanya, yurt dışından yer hizmetlerinde çalışmak üzere personel alımı yapacağını resmi olarak açıkladı.

Söz konusu mağduriyetlerden önce geçtiğimiz haftalarda kamuoyu ile de paylaşılan Almanya’nın özellikle havayollarında yer hizmetlerinde çalıştırılmak üzere geçici işçi alacağı bugün itibariyle doğrulandı. Sadece Türkiye’den 2 bin geçici işçi alımına hazırlanan Almanya, yer hizmetlerinde çalıştırmak üzere misafir işçi statüsü vereceği kişiler için düğmeye bastı.

Alınanlara Misafir İşçi Statüsü Verilecek

Uçuşlarda yaşanan aksamaların dünya kamuoyunda yankılanmasının ardından Federal Ulaştırma Bakanı FDP’li Volker Wissing, SPD’li Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser ve SPD’li Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil uzlaştı. Temmuz ayından itibaren alımların başlayacağı bilgisini duyuran ise, Çalışma Bakanı Hubertus Heil oldu. İlk etapta bin personelin alımının gerçekleşeceğini duyuran Bakan Heil, Bild am Sonntag gazetesinde konuya ilişkin açıklama yaptı. Bakan Heil’in açıklamalarında; “Federal hükümet, acilen ihtiyaç duyulan personelin geçici iş için yurtdışından Almanya’ya girmesine izin vermeyi planlıyor” sözleri yer aldı. Her türlü sömürüyü engelleyeceklerine de vurgu yapan konuya ilişkin bir açıklama gerçekleştiren Heil, işverenlerin toplu sözleşme ücret tarifesi üzerinden ödeme alabilmesi için çabalayacaklarını belirtti.

Pozisyonun Şartları Belli Oldu

Alman Havayolu Taşımacılığı Şirketleri Birliği (BDL), daha önce hükümetlerinin ilgili birimlerine mektup yazmış ve Türkiye’de 2 bine yakın kalifiye elemanın bulunduğunu bildirmişti. Bu nedenle Almanya’nın Türkiye’den söz konusu misafir işçi statüsüne personel almasına kesin gözüyle bakıldığı öğrenildi. Yaklaşık 1 ay önce gerçekleşen bu olaydan sonra Almanya’dan henüz bir yanıt gelmezken; İçişleri Bakanı Nancy Faeser, yurtdışından alacak oldukları misafir işçilerin çalışırken yapacağı görev ve sorumlulukları geçtiğimiz gün açıkladı. Söz konusu personellerin yalnızca bagajların taşınmasında ve uçağa yerleştirilmesinde görev alacağını duyuran İçişleri Bakanı Nancy Faeser, uçuşlarının iptal edilmemesi ve hizmetlerin aksamadan devam edebilmesi için kısa bir süre içerisinde alımların başlayacağını duyurdu.

İlgili Makaleler