Ekonomi

İkinci El Araç Alacaklar Acele Etsinler; Fiyatlar Yine Yükseliyor! Açıklama Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu’ndan Geldi: Zam Kapıda…

Bir süredir tüm dünyayı sarmış olan çip krizi, elektronikten pek çok sektöre sıçradı. Özellikle otomotiv sanayinde sorunlar ortaya çıkaran çip krizi, sektörün tedarik zincirinde aksamalara neden oldu. Bu aksamaları değerlendiren Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, araç alışverişinde değişen yönelimi değerlendirdi.

Birinci el araç fiyatlarının başlayan tedarik sıkıntısıyla birlikte sürekli olarak yükselmesinin ardından özellikle urban Bayramı arefesinde ikinci el araçlara ilgi artmaya başladı. Bu ilgiye dikkat çeken açıklamalarda bulunan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el piyasasına talebin arttığını ve bu artışın da fiyatları yükseldiğini belirtti.

Alış Talebi İkinci Ele Doğru Kayıyor

Sıfır otomobil piyasasında fiyatların günden güne artması yine ikinci el araç fiyatına olan ilgiyi artırdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan bu yılık ilk 5 aylık verileri de bu yönelimi doğruladı. TÜİK’in verilerine göre, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre iki kat artan ikinci el araç satışı, 2 milyon 456 bin 879 adet olarak gerçekleşti. Bu verileri hatırlatarak Kuran Bayramı öncesinde ikinci el araç talebine olan artışı vurgulayan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, bu artışın sebebi olarak sıfır araç üretiminde yaşanan tedarik sorunlarına işaret etti.

Hareketlilik Fiyatları Etkiliyor

İkinci el otomobil fiyatına artan talebin özellikle son 6 ayda yoğunlaştığına dikkat çeken Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda talepler doğrultusunda fiyatlarda da bir yükselme beklediğini açıkladı. Başkan Aydın Erkoç’un konuya ilişkin açıklamalarında; “Araç üretiminde ve tedarikinde yaşanan aksamaların devam etmesi ikinci ele olan talebi artırırken yaz mevsiminin gelmesi ve Kurban Bayramı’nın yaklaşması piyasayı daha da hızlandırdı. Ancak fiyatların neredeyse gün içerisinde yukarı yönlü değişmesi piyasayı olumsuz yönde etkiliyor. Sıfır araç tedarikinde yaşanan sıkıntılar çözülmeden ikinci el fiyatlarının düşeceğini düşünmüyoruz. İkinci el şu an daha çok yatırım aracı olarak görülüyor. Bunun önümüzdeki süreçte de devam edeceğini düşünüyoruz. Şu an piyasada araç bulmakta zorlanıyoruz. O yüzden vatandaşlarımıza otomobil ihtiyaçları varsa bir an önce karşılamalarını tavsiye ediyoruz. Vatandaşlarımızı, her zaman olduğu gibi sağlam, güvenilir, kurumsal yerlerden alışverişlerini yapmaları ve dolandırıcılara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz” ifadeleri yer aldı.

İlgili Makaleler