Ekonomi

Kredi Notunu Nasıl Yükseltirim Diye Düşünenlere Cevap Uzmanından Geldi: Bunları Deneyen Herkesin Kredi Notu 1700-1900 Arasına Çıkıyor…

Kredi notu, kredi kartlarının yaygın bir şekilde kullanılmasının ardından banka kredilerinin de hayatımızda büyük bir yer kaplamaya başlamasıyla birlikte hayatımıza girdi. Kredi notu kapsamında vatandaşların en büyük sıkıntısı ise, düşük kredi notu olması halinde bankacılık hizmetlerinden verimli bir şekilde yararlanamıyor olması oldu. Bu konuyu kaleme alan Posta Gazetesi yazarı Özlem Çetinkaya, “Kredi notu nedir, nasıl yükseltilir?” sorularının yanıtını verdi.

Her iki vatandaştan birinin bankalara borçlu olmasının ardından hayata geçirilen Kredi Okuryazarlık Haftası, bu sene ilk kez 27 Haziran 2022 tarihinden 1 Temmuz 2022 tarihine kadar sürecek şekilde düzenlendi. Bu haftada vatandaşların kredi notuna ilişkin bilgi sahibi olması amaçlanırken, aynı zamanda kredi ve kredi kartlarını daha sağlıklı bir şekilde kullanması amaçlandı. Bu haftaya ilişkin bir yazı kaleme alan Posta Gazetesi yazarı Özlem Çetinkaya, köşesinden kredi okuryazarlığı dersi verdi.

Özlem Çetinkaya, Kredi Notunun Nasıl Yükseltileceğini Anlattı

Bu haftaki köşesini tamamen kredi notuna ayıran Posta Gazetesi yazarı Özlem Çetinkaya, yazısına kredi notu nedir sorusunun yanıtını; “Gelecek 12 aydaki borçlarını ödeme olasılığını tahmin etmek için hesaplanan not yani senin finansal karnen. Kredi kartı, kredi kullanmış herkesin bir kredi notu var. Özellikle bankalardan kredi alırken belirleyici rol oynar ama bankalar sadece kredi notuna bakarak karar vermez. 1-1900 arasında değişir. Notun 1900’e doğru ilerledikçe risk seviyen azalır. Türkiye’nin kredi notu ortalaması 1492. Senin kredi notun kaç?” şeklinde bir cevap vererek başladı. Ardından kredi notunun nasıl yükseltileceğini açıklıya kavuşturan Çetinkaya; “İhtiyaç anında kredi kullanman için bu notu iyi yönetmen şart. Kredi notunu bilmiyorsan ve kredi kullanmak istediğinde öğrenirsen bir anda yükseltemezsin. En az birkaç ay beklemen gerek. Kredi notunun iyi olması için kredi veya kredi kartı kullanıp ödemelerini gününde yapmalısın. Kredinin taksit ödemelerini gününden erken ödemene gerek yok. Zamanında tamamını öde yeter. Kredi borcunun tamamını düzenli ödeyip bitirmen de notunu yükseltir. Kredi kartı borcunun en az asgari tutarını öde. Asgari tutardan 1 TL bile eksik ödersen o borç ödenmemiş sayılır ve kredi notun düşer. Ben buna karşıyım asgari ödemekle borç bitmez, mümkün olduğunca fazla öde ki borcunu bir an önce kapat. Sık sık kredili mevduat hesabı kullanıyorsan limit aşımı olmadığı sürece notun düşmez” açıklamalarında bulundu.

Özlem Çetinkaya, Kredi Notuna İlişkin Merak Edilenleri Yanıtladı

Köşesinden kredi notu ile ilgili genellikle merak edilen soruları da yanıtlayan Posta Gazetesi yazarı Özlem Çetinkaya, “Krediye başvurunca notum düşer mi?” sorusuna; “Krediye başvurduğunda notun değişmez. Ancak bankalar birçok başvuru yaptığını ve olumsuz dönüş aldığını görürse bu durumu olumsuz değerlendirebilir. Yeni kullandığın kredi, kredi notunu bir süreliğine düşürebilir ancak ödemelerini düzenli yaptıkça kredi notunu yükseltebilirsin” şeklinde açıklık getirdi. Ardından; “Borcumu ödemeyi unutursam düzeltmek ne kadar sürer?” sorusuna yanıt veren Çetinkaya; “Bir gecikme olduysa ve borcunu ödediysen kredi notun hızlı toparlanır. İki kez gecikme olduysa notun bir sene civarında toparlanır” dedi. Bankaların kredi notu verirken kullandığı kriterleri de açıklayan Çetinkaya, “Bankaların 5K’sı” başlığı altında bankaların kredi verirken; karakter, kapasite, kapital, koşullar ve karşılık gibi ilkeleri gözettiğini özetledi.

İlgili Makaleler