Ekonomi

Hane Yardımı Veren Kurumlar Artıyor; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Başladı, Şimdi Belediyeler ve Vakıflar Genel Müdürlüğü de Veriyor…

Bakanlıklar arasında sosyal destek ödemeleri en fazla olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, misyonu gereği başta aile birliğini maddi olumsuzluklardan korumak üzere ihtiyacı olan çocuk, genç, kadın, yaşlı ve engelli bireyleri maddi olarak desteklemeyi 2022 yılında da sürdürüyor. Özellikle aile bireylerin maddi sebeplerden dolayı dağılmasını engellemek için hane yardımı veren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, verdiği hane yardımı ile diğer kamu kurumlarına da örnek oluyor.

Hane yardımları başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere pek çok kamu kurum ve kuruluşlarından veriliyor. Bu kamu kurum ve kuruluşlarının başında gelen belediyeler de hane yardımları verirken; vakıf ve dernekler de artan hayat pahalılığının ardından hane yardımı vermeye başlamış bulunuyor. Şartları benzer olan bu kurumların hane yardımında ödediği tutarlar ise, değişiklik gösterebiliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Belediyeler ve Vakıflar Genel Müdürlüğü Hane Yardımı Veriyor

Hane yardımı başvurusunu en sık alan kurumlar belediyeler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü oluyor. İlçe belediyelerden büyükşehir belediyelerine kadar pek çok belediyenin sağladığı hane yardımları kapsamında gıdadan yakacağa kadar pek çok yardım türü bulunuyor. Pandemi döneminde nakdi yardım da sağlayan belediyelerin çoğu günümüzde yardım başvurularını online bir şekilde alabiliyor. Hane yardımı veren bir başka kurum ise Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak biliniyor. Özellikle yetim ve öksüzlerin bulunduğu haneler başta olmak üzere engelli ve yaşlı vatandaşlara da nakdi yardımlar yapan Vakıflar Genel Müdürlüğü de yardım başvurularını belediyeler gibi online bir şekilde alıyor. Asıl hane yardımını veren kurum ise, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı oluyor. Yıl boyunca ihtiyaç sahibi olan aileleri destekleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; giysi, eşya, barınma, kırtasiye, çocuk, yakacak, doğalgaz ya da nakdi yardım gibi çok sayıda yardım veriyor. Aynı zamanda yardımlardan yararlanan vatandaşlara elektrik tüketim desteği de veren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bu ay itibariyle aile destek programı kapsamında da nakit ödemelerine başlıyor.

Hane Yardımları Alabilmek İçin Kurumlar Benzer Şartlar Arıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın hane yardımına hem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) hem de e-Devlet Kapısı üzerinden başvuru yapılabiliyor. Üstelik Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın aradığı kriterler aynı zamanda Vakıflar Genel Müdürlüğü ve belediyeler tarafından da aranıyor. Bu kapsamda hane yardımından yararlanabilmek için temelde asgari ücretin üçte birini geçmeyen kişi başı hane gelirine sahip olmak gerekiyor. Hane yardımı almayı kolaylaştıran kriterler arasında ise; hanede engelli, öksüz ya da yetim, dul, yaşlı gibi vatandaşlar ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların yer alıyor olması oluyor.

İlgili Makaleler