Gündem

Yılın İlk 6 Ayında Otomobil Satışları Dibi Gördü! Fiyatlar Artarken Otomobil Satışları Azaldı…

2020 yılında Covid-19 salgını dünya genelinde şiddetini artırdı ve pandemi döneminde uluslararası düzeyde kapanma kararları ve salgınla mücadele uygulamaları yürürlüğe koyuldu. Söz konusu kararlar ile birlikte tedarik zincirinde aksamalar görüldüğü gibi bir de yaşanan çip krizi ile birçok sektörde hızlı fiyat artışları yaşandı. Yaşanan bu fiyat artışları çip krizine bağlı olarak özellikle de otomotiv sektöründe etkisini gösterirken, 2022 yılında pandemi şartları her ne kadar gevşemiş olsa da otomotiv sektöründe sert satış düşüşleri yaşandı. ODD verilerine göre Ocak – Haziran 2022 döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre otomobil satışları %10,3 oranda azaldı. İşte detaylar…

Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarında Satışlar Azaldı

Otomotiv Distribütörler Derneği (ODD), Haziran 2022 dönemine ilişkin otomobil ve hafif ticari araç pazar verilerini paylaştı. ODD tarafından paylaşılan verilere göre 2022 yılının ilk 6 aylık döneminde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre otomobil satışları %10,3 oranda azaldı ve toplamda 278 bin 282 otomobil satışı gerçekleşti. Öte yandan ODD verilerine göre aynı dönemde hafif ticari araç pazarında ise %5,6 oranda azalma görüldü ve toplamda 79 bin 622 adet otomobil satışı gerçekleşti.

Elde edilen verilere göre bir diğer yandan Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, Ocak – Haziran 2022 döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre %9,3 oranda azaldı ve 357 bin 904 adede geriledi.

Haziran Ayında Artış

ODD tarafından paylaşılan verilerde 2022 yılı Haziran ayında otomobil satışlarında artış kaydedildi. Haziran ayı verilerine bakıldığında otomobil satışlarında geçen yılın aynı ayına göre %2,9 oranda artışla 64 bin 134 adet satış kaydedilirken, hafif ticari araç pazarında %5,5 oranda azalma ile 16 bin 518 araç satışı kaydedildi.

İlgili Makaleler