Gündem

JPMorgan Petrol Tahmini Korkuttu: Bu Senaryo Gerçekleşirse Brent Petrol 380 Doları Görür!

2022 yılı yükselen fiyatlarla başladı ve en ciddi değer artışları yılın ilk dönemlerinde, enerji fiyatları üzerinde etkisini gösterdi. Yükselen enerji fiyatları piyasalarda endişeleri tetiklerken, Şubat ayında Rusya – Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte küresel piyasalarda petrol fiyatlarındaki artış çok daha ciddi seviyelere çıkmaya başladı. Petrol fiyatlarında hareketlilik devam ederken, ABD merkezli dev banka JPMorgan’dan petrol fiyatlarına ilişkin korkutan bir tahmin geldi. Bankanın sunduğu tahmin raporlarına göre fiyatlar varil başına 380 dolara çıkabilir! İşte detaylar…

JPMorgan Petrol Raporu Korkuttu

ABD merkezli dev banka JPMorgan, Cuma günü yayınladığı raporunda ABD ve müttefiklerinin Rus petrol fiyatına sınır getirme yönündeki çalışmalarının sonuç vermesi, Rusya’nın petrol ihracatını 5 milyon varil azaltması ve diğer küresel etkenler ışığında petrol fiyatlarının 380 dolar/varil seviyesine kadar yükselebileceği tahmininde bulundu.

JPMorgan tarafından yayınlanan raporda konuya ilişkin olarak “G7’nin Rusya’nın petrol gelirlerini azaltma hedefi çerçevesinde petrol fiyatına 50-60 dolar/varil sınırı getirilmesi, Rusya’nın petrol aşkını sürdürmesi halinde işe yarayabilir. Ancak Rusya’nın işbirliği yapmaması ve misillemede bulunması riski var. Rusya kendi ekonomik çıkarlarına aşırı zarar vermeden petrol üretimini 5 milyon varil/dün seviyesinde azaltabilir. Bunun gerçekleşmesi durumunda petrol fiyatları fırlar” ifadelerine yer verdi.

“Brent Petrol Varil Fiyatı 380 Dolara Çıkabilir!”

Söz konusu fiyat dün 114,71 dolar seviyesine kadar yükselmişti. Petrol fiyatlarında geniş sayılabilecek bir aralıkta dalgalanmalar devam ederken, JPMorgan’a göre petrol arzındaki 3 milyon varil/gün azalması durumunda Brent petrol fiyatında 190 dolar/varil fiyatı, 5 milyon varil/gün azalması durumunda ise 380 dolar/varil fiyatı görülebilir. 5 Temmuz 2022 tarihi itibariyle küresel piyasalarda Brent petrolün fiyatı varil başına 106,63 dolar seviyesinde işlem görüyor.

İlgili Makaleler