Ekonomi

Sıfır ve İkinci El Otomobil Fiyatları Artacak Mı? Uzman İsimden Kritik Tavsiye Geldi: Beklemeyin, Hemen Alın!

2020 yılında Covid-19 salgını ile birlikte dünya genelinde kapanmalar başladı ve bu kapanmalar küresel tedarik zincirini olumsuz yönde etkiledi. Tedarik zincirindeki aksama ile başlayan çip krizi, dünya genelinde otomotiv sektörüne yansıdı. Otomobil üretimleri yavaşlayınca bu durum hem sıfır hem de ikinci el otomobil fiyatlarına yansıdı. Çip krizi nedeniyle başlayan tedarik sorunu devam ederken, Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç satışlarında Haziran ayında yaklaşık %1 artış görüldü ve pazarda 80 bin 652 adet satış gerçekleşti. Ancak yaşanan kriz sıfır ve ikinci el fiyatlarında artışa neden olurken, konuya ilişkin bir uzman açıklaması geldi. Uzman isim “beklemeyin” çağrısında bulundu. İşte detaylar…

“Beklemeyin, Hemen Alın”

Otomotiv sektöründe yaşanan çip krizi etkili fiyat artışları aylardır devam ediyor. Dünya genelinde görülen artışlar, ülkemizde vergi artışlarıyla birlikte daha yüksek oranlarda ceplere yansıyor. Sıfır ve ikinci el otomobillerde fiyat artışları yaşanmaya devam ederken, araç almayı düşünenlere uzmanlardan “Beklemeyin” uyarısı geldi. MASFED Başkanı Aydın Erkoç konuya ilişkin yaptığı açıklamada “İkinci el şu an daha çok yatırım aracı olarak görülüyor. Bu durumun önümüzdeki süreçte de devam edeceğini öngörüyoruz” sözlerini dile getirdi.

Araç Satışlarında Durgun Dönem

Aydın Erkoç açıklamasında ayrıca “Şu anda piyasada araç bulmakta zorlanıyoruz. O yüzden vatandaşlarımıza otomobil ihtiyaçları varsa bir an önce karşılamalarını tavsiye ediyoruz” dedi. Elde edilen verilere göre Türkiye’de otomobil pazarında Haziran ayında toplam otomobil ve hafif ticari araç satışlarında yaklaşık %1’lik bir artış yaşandı. Ancak yılın ilk yarısındaki verilere bakıldığında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre otomobil ve hafif ticari araç satışlarının %9,3 oranda azalarak 357 bin 904 adet olarak kaydedildiği görülüyor. Bu dönemde otomobil satışlarının da %10,3 azalma ile 278 bin 282 olarak kaydedildiği görülüyor.

İlgili Makaleler