Ekonomi

Mevduat ve kredilerde faizler tırmanışa geçti: Sert yükselişler sonrası bankalar maliyet etkisiyle frene basıyor…

Devlet bankaları tarafından ihtiyaç ve konut kredi büyümesini yavaşlatıcı adımlar atılırken, kredi ve mevduat faizlerinde de sert yükselişler görülmeye başladı. Bu kapsamda kamu bankaları ikinci el konut ve tüketici kredilerinin büyümesini sınırlayacak, yavaşlayacak adımları daha belirgin hale getirirken hem ucuz Türk Lirası kredilere artan talep hem de BDDK başta olmak üzere alınan önlemlerin maliyetleri artıran etkisiyle kredi ve mevduat faizlerinde sert yükselişler başladı. İşte detaylar…

Konut ve Tüketici Kredilerinde Maliyet Etkisi

Sözcü’nün, bankacılık kaynaklarından alınan bilgilere dayandırdığı habere göre bazı kamu bankaları ikinci el konut kredisi kullanımında üst limiti 150 bin lira seviyesine kadar düşürdü. Öte yandan benzer şekilde kamu bankalarında şube bazlı kredi miktarı ve kredi sayısı uygulamalarıyla da kredi kullandırmayı azaltan önlemler alınmaya devam ediyor. Bilindiği üzere mevduat ve kredi faizleri, bir süredir ekonomi yönetiminin krediler üzerinden aldığı önlemlerin maliyetlere yansımasıyla yükselişteydi. Bu durum özel bankalarda kredi ve mevduat faizlerinin daha sert yükselmesine yol açtı.

Mevduat Faizleri Hızla Yükselişte

TL mevduatlarına artan maliyetler yansırken faiz oranları da %25 seviyelerine doğru tırmanışa geçti. Diğer taraftan geçtiğimiz aylarda %5 seviyelerine yaklaşan dolar mevduatlarında faizler de %6,5 seviyesinin üzerine çıktı. Öte yandan Euro mevduatlarında da bu oran %5 seviyesine yaklaştı. Bu gelişmelerle birlikte sektörde ticari ve bireysel kredi faizlerinde de yükselişlerin devam ettiği görülüyor. Bir dönem %20 seviyelerine kadar gerileyen ticari kredi faizleri yeniden yüzde 30-40 aralığında seyretmeye başladı.

Haberde ismi verilmeyen üst düzey bir bankacı, konut kredilerine dair yaptığı açıklamalarda “Bazu kamu bankaları konut kredilerinde üst limiti 150 bin TL’ye indirdi. Bazıları ise maksimum 500 bin TL konut kredisi kullandırıyor” sözlerini dile getirdi.

İlgili Makaleler