Otelde kalanlar, tatil yapanlar dikkat! 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak… Konaklama vergisi ödemeleri için geri sayım başladı!
Türkiye’nin dört mevsim tatile izin veren yapısı hem kış aylarını hem de yaz aylarını kıymetli hale getirdi. Kışını kayak ve diğer kış sporları yapma fırsatı bulunan Türkiye’de yaz ayları da deniz ve kumun güzelliği vatandaşları cezbeden tatil alternatifleri arasındaki yerini çoktan aldı. Doğa tatili aşıklarından festivalcilere; lezzetlerin peşinden koşanlardan tarih tutkunlarına kadar Türkiye’nin her mevsimi gibi her bölgesi de gezilmeye ve görülmeye değer bölgeler arasındaki yerini korumayı pandemi döneminde de başardı.
Pandemi döneminden önce gündeme gelen ve yurtiçinde seyahat ettiğinde otel gibi tesislerinde konaklayan vatandaşlardan alınması planlanan konaklama vergisi, ilk olarak 2019 yılında kamuoyu ile paylaşılmıştı. Pandeminin yankılarının turizm sektöründe görülmesi üzerine yürürlüğe girmesi ertelenen konaklama vergisi, turizmin yeniden hareketlenmesiyle birlikte tekrardan gündeme geldi. Bu kez konaklama vergisinin yürürlüğe gireceği tarih de netleşti.
KONAKLAMA TESİSİNDEKİ HİZMETLER İÇİN KONAKLAMA VERGİSİ ALINMASINA KARAR VERİLDİ
2019 yılından bu yana alınmasına karar verilen, ancak yürürlüğe sokulmayan konaklama vergisinin konaklama tesislerinde verilen hizmetlerden yararlanmanın karşılığında alınması talep edilmişti. Sektörün de talep ettiği bu vergi türü kapsamında; geceleme hizmeti de dahil olmak üzere yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri, havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi tesis tarafından müşteriye sunulan hizmetlerin vergilerinin alınması planlandı. Geceleme hizmeti ve diğer hizmetleri kapsamayan; sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, kongre, sempozyum ve benzeri organizasyonların konaklama vergisine dahil olmadığı ve bunlar üzerinden herhangi bir konaklama vergisi alınamayacağı da yürürlüğe giren yeni vergi yasası kapsamında açıkçası ifade edildi.
KONAKLAMA VERGİSİ 1 OCAK’TAN İTİBAREN GEÇERLİ OLMAK KAYDIYLA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Yeni vergi türlerinden biri olan konaklama vergisi kapsamında yasalaştırılan maddede sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, kongre, sempozyum ve benzeri organizasyonların müşterilere konaklamayı da kapsayacak şekilde verilmesi halinde yapılması gereken de net bir biçimde açıklandı. Bu gibi durumlarda konaklama sahibinin hizmetin maliyetini açıksa göstermesi ya da hizmet için ayrıca fatura düzenlenmesi gibi durumlarda bu hizmetler üzerinden konaklama vergisi hesaplanmayacağı sadece konaklama hizmetine tabi olan içme, aktivite, eğlence hizmetleri, havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımları üzerinden verginin hesaplanacağı açıklandı. Öte yandan bir süredir ertelenen konaklama vergisi, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak kaydıyla yürürlüğe sokuldu.