Gündem

Araçta ÖTV indirimi bekleyenleri özellikle ilgilendiriyor! Bir çağrı da TESK’ten geldi… “Geçtiğimiz yıllarda da bu yapıldı!”

Pandemi döneminde başlayan tedarik sıkıntısı, otomotiv sanayisinin 2022 yılındaki başlıca sorunlarından biri haline geldi. Özellikle başlayan Rusya ve Ukrayna Savaşı ile birlikte daha da görünür bir hale gelen tedarik sıkıntısına bir de çip krizi eklenince tüm dünyada otomotiv sanayisinin üretimi aksamaya başladı. Hal böyle olunca önce birinci el araç piyasası, ardından ise, tedarik sıkıntısının yansımaları olarak ikinci el araç piyasası hızla arttı.

Türkiye’de otomotiv sanayisinde fiyatları artıran temel sıkıntıların üzerine eklenen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV), birinci el araç almayı neredeyse imkansız hale getirdi. Bu nedenle hem sektörde hem de vatandaşlar cephesinde hükümet kanadından bir ÖTV indirimi beklenmeye başlandı. Özellikle artan mazot fiyatları nedeniyle eski araçların daha az verimli olmasından kaynaklı olarak zamlardan daha çok etkilenen esnafların sorununa değinen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, ÖTV’nin kalkması noktasında çağrıda bulundu.

PALANDÖKEN, BİR DEFAYA MAHSUS ÖTV’SİZ VE KDV’SİZ SATIŞ OLANAĞI İSTEDİ

Özellikle ticaretle uğraşanlar için işletmelerde verimliliğin artırabileceğine vurgu yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, ticari taşıtlar için bir defaya mahsus ÖTV’siz ve KDV’siz satış olanağı tanınması çağrısında bulundu. Ardından kredi borcunu ödeyen esnafa da artan enflasyon karşısında bir destek bekleyen Başkan Palandöken, “Daha önce borçlarını ödeyen esnafın sicilinden dolayı krediye ulaşması zorlanıyor. Her kredi almak istediğinde sicili karşısına çıkıyor” çağrısında bulundu. Öte yandan Palandöken’in bir çağrısı da geçtiğimiz ay başında sanayi için daha da maliyetli hale gelen elektrik ve doğal gazda uygun tarife için oldu.

PALANDÖKEN, “GEÇTİĞİMİZ YILLARDA DA BU YAPILDI”

Çağrıda bulunduğu ÖTV ve KDV indiriminin daha önce gerçekleştirildiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, “Hem insanların daha konforlu seyahat etmelerini sağlayacak, araçlar yenilenmiş olacak hem de yakıt bakımından tasarruf olacak. Geçtiğimiz yıllarda da bu yapıldı. Araç fiyatlarında bir de düşüş sağlandı” diye konuştu. Ardından esnafın sosyal güvenlik yasasından beklentilerini açıklayan Başkan Palandöken; “Vatandaşlara hizmet üretilen alanlarda daha ucuza imkan sunmaları bakımından yine aynı şekilde esnafın beklentileri sosyal güvenlik yasasında değişiklik. Çok önemli. Yanında çalışan 7 bin gün, kendisi ise 9 bin gün üzerinde emekli oluyor. Böylelikle de en yüksek primi ödeyen ama emekli aylığı da asgari ücretin altında olan bir emekli aylığına sahip” dedi.

İlgili Makaleler