Gündem

Sıfır araçta ÖTV indirimi nöbeti devam ediyor! ÖTV indirimi gelecek mi? ÖTV indirimi gelirse hangi araçların fiyatları düşecek?

2021 yılının son çeyreğinde gelişen olumsuz ekonomik faktörler, pek çok sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de kısa süre içerisinde fahiş fiyatlarında duyurulmasına sebep oldu. Döviz kurlarına ve altın fiyatlarına bağlı olarak yükselişe geçen yedek parça fiyatları, satışa sunulan sıfır kilometre araçların fiyatlarında ciddi farkların oluşmasına yol açtı. Bu durumdan ikinci el araç pazarı da etkilenerek sıfır kilometre araç fiyatları ile resmen bir yarışa başladı.

Hali hazırda zamlı fiyatlardan satışa sunulan sıfır kilometre ve ikinci el araçlar, ocak ayına girilmesi ile birlikte etkisini giderek daha da arttıran çip krizi sebebi ile daha da fahiş rakamlara ulaştı. Bugün 400 bin TL’nin altında araç bulmak nerede ise imkansız hale gelmişken yükselen fiyatlar karşısında ÖTV matrahlarının düşük seviyede kalması, tüketicileri bir ÖTV indirimi beklentisi içerisine doğru sürükledi.

Tüketicileri olduğu kadar pazarda yaşanan durgunluk sebebi ile ülke ekonomisini de zor duruma düşüren araç fiyatları, ÖTV indiriminin gelip gelmeyeceği konusunda vatandaşların meraklı bir bekleyiş içerisine girmelerine sebep oldu. Konuya ilişkin her yeni günde yeni bir iddia ortaya atılırken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu açıklamalar vatandaşların ÖTV indirimi beklentilerinin artmasına yol açtı.

Ticari araçlardan alınan ÖTV’ye ilişki hükümete bir teklifte bulunan Palandöken’den sonra ÖTV indiriminin gelip gelmeyeceği, gelir ise hangi araçları kapsayacağı merak konusu oldu.

TESK GENEL BAŞKANINDAN DEVLETE ÖTV ÖNERİSİ!

Geçtiğimiz günlerde katıldığı bir etkinlik kapsamında önemli açıklamalarda bulunan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren noktalara değindi. 2015 yılında olduğu gibi 2022 yılında da bir defalığa mahsus olmak üzere ticari araçlar için ÖTV’nin sıfırlanması gerektiğini ifade eden Palandöken, bu önerisi ile birlikte vatandaşların ÖTV indirimi beklentisinin kuvvetlenmesini sağladı.

ÖTV İNDİRİMİ HANGİ ARAÇLARA GELİR?

Şimdiye kadar ÖTV indirimine ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak ortaya atılan iddialara göre bazı araçların yüzde 50’lik ÖTV dilimine, çoğu aracın ise yüzde 60- 70 diliminde yer alabileceği öne sürüldü. ÖTV indiriminin kesinleşmesi durumunda bu karardan yararlanacak olan araçların ise şu modeller olacağı tahmin ediliyor:

  • Kia Rio, Kia Picanto, VW Polo, Opel Astra, Citroen C3, Peugeot 208, Citroen C- Elysee, Dacia Duster, Dacia Sandero Stepway, Dacia Sandero, Renault Taliant, Renault Clio, Toyota Corolla seda, Hyundai Bayon, Hyundai i20, Fiat Egea Cross, Fiat Egea.

İlgili Makaleler