Gündem

Yurtdışından uygun fiyatlar karşılığında ülkeye getirilen cep telefonlarına, bakanlıktan engel! Ticaret Bakanlığı yeni kararı açıkladı! 1 Kasım’da yürürlüğe girecek!

Geçtiğimiz senenin sonuna doğru yaşanan olumsuz ekonomik gelişmeler, yeni dönemde de ek faktörler ile birlikte gündelik hayat şartlarının giderek ağırlaşmasına sebep olmaya devam ediyor. Ekonomik olumsuzluklardan ötürü her ay arttığı gözlenen enflasyon oranı, satışa sunulan hizmetlerin ve hizmet ürünlerinin yeni zamlar ile duyurulmasına da yol açıyor. Bu kapsamda yapılan zamlardan etkilenen teknolojik ürünlere ulaşmak konusunda zorlanan vatandaşlar, uygun fiyatlar karşılığında akıllı cihaz sahibi olabilmek adına yurtdışı kanallarına başvuru yapmak durumunda kalıyorlar.

Hali hazırda zamlı fiyatlardan satışa sunulan akıllı cihazlar, ülkemizde uygulanan vergi sistemi sebebi ile daha da fahiş rakamlara ulaşıyor. İşlevleri sayesinde lüks ihtiyaçtan çıkan ve temel ihtiyaç olarak değerlendirilmeye başlanan akıllı cihazların ulaştıkları rekor satış fiyatları sonrasında yurtdışından uygun fiyatlı cep telefonu getirme gayreti içerisinde olan vatandaşlar, özellikle Kıbrıs ve Gürcistan ülkelerini tercih ediyorlar.

Bir süredir devam eden zam furyası karşısında mağdur olan vatandaşların yurtdışından cep telefonu getirmeleri konusunda önlem almaya çalışan Ticaret Bakanlığı, bu konuya ilişkin yeni bir düzenleme yaparak yeni kararın 1 Kasım itibari ile yürürlüğe gireceğini duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan yeni düzenlemenin ayrıntıları, yurtdışından telefon getirten vatandaşlar tarafından merak edildi.

YENİ DÜZENLEME DUYURULDU!

Ülkemizde satışa sunulan cep telefonlarından alınan yüksek oranlı vergiler sebebi ile hali hazırda zamlı fiyatlara sahip olan akıllı cihazların daha da fahiş rakamlara ulaşmaları, vatandaşların büyük bir bölümünü yurtdışından cep telefonu getirtmeye itti. Bu durumun suistimal edilmesini önlemek adına yeni bir düzenlemeye imza atan Ticaret Bakanlığı, söz konusu düzenlemeye ilişkin ayrıntıları paylaştı.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamaya göre pasaport kayıtlı yurtdışı cep telefonu alımlarında, 3 takvim yılında 1 adet olmak üzere bir kısıtlamaya gidildiği bilgisi kaydedildi. Bakanlık yeni uygulamanın 1 Kasım tarih itibari ile yürürlüğe gireceğini belirtti.

MEMURLAR KONTROL EDİLECEK!

Yeni uygulama ile birlikte gümrük memurlarının vatandaşın yurtdışı cep telefonu alım kayıtlarını incelemeleri mümkün olacak. Böylelikle yurtdışından 3 takvim yılında 1’den fazla cep telefonu getirtmenin önüne geçilmiş olacak.

İlgili Makaleler