Ekonomi

Asgari ücretlinin beklediği müjde geldi! Bu kez sadece zam değil; refah payı da var! İşte 2023 ocak ayı asgari ücreti…

Bir süredir asgari ücret zammı için bekleyişte olan çalışan kesim için bu yıl yapılacak olan zamma ilişkin ilk açıklama AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan; “Küresel ekonomik krizin ülkemize olan etkileri sebebiyle sıkıntı yaşayan her kesimi rahatlatacak adımları attık, atmayı da sürdüreceğiz. Asgari ücret, memur ve emekli maaşına kadar tüm kısımların gelirlerini ciddi şekilde yılbaşından itibaren tekrar yükselterek enflasyonun refah kaybını aşama aşama gidermekte kararlıyız” sözleriyle gelmişti.

Son olarak patisinin grup toplantısından çarpıcı açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrete de değindi. Kürsün yükselen enflasyon nedeniyle yaşanan kaybı işaret eden ifadeler kullanan Erdoğan, “Yükselen enflasyon sebebiyle refah kaybını telafi etmekte kararlıyız. Önümüzdeki yılbaşında daha ileri adımlar atarak telafi sözümüzü yerine getirmeyi sürdüreceğiz” diye konuşarak, bir ke daha yüksek asgari cüret zammının sinyallerini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamalarının ardından AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’tan gelen haber, asgari ücretliyi biraz olsun rahatlattı.

NUMAN KURTULMUŞ’TAN REFAH PAYI ÇIKIŞI GELDİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanmasına sayılı günler kala, asgari ücrete gelecek zamma ilişkin detayların merak edilmeye başlandığı Türkiye’de bir açıklama da AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’tan geldi. Asgari ücretlinin beklediği refah payına işaret eden açıklamalarda bulunan Kurtulmuş; “Burada yapılacak şey, fiyat artışlarının karşısında vatandaşımızın alım gücünü arttıracak tedbirlerin ortaya konulmasıdır, klasik bir klişedir, ama onu yapıyoruz. Geçtiğimiz sene biliyorsunuz asgari ücret 1 yıl içerisinde iki kez yükseltildi. Şimdi de yılsonu itibariyle bir miktar refah payını da koyarak herkesin tatmin olacağı, iyi oldu diyebileceği bir asgari ücret gündeme gelecektir. İnşallah asgari ücretli, emekli ve memur maaşlarındaki artışlarla da vatandaşlarımız rahat bir nefes alacaktır” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRETE İLİŞKİN TAHMİNLER BAŞLADI

Enflasyonun altında bir asgari ücretin belirlenmeyeceği düşüncesinden yola çıkan uzamanlar, yapılan yıl sonu tahminlerini de göz önüne alarak, şu an net 4 bin 253 lira 40 kuruş asgari ücretin 7 bin 136 lira 35 kuruşa yükseleceğini hesapladı. Bu ücrete refah payı eklenmesi ve yüzde 30 zam yapılması halinde asgari ücretin 7 bin 150 TL; yüzde 35 zam yapılması halinde 7 bin 425 TL; yüzde 40 zam yapılması halinde 7 bin 700 TL; yüzde 45 zam yapılması halinde 7 bin 975 TL; yüzde 50 zam yapılması halinde ise 8 bin 250 TL olması bekleniyor.

İlgili Makaleler