Gündem

Emeklilik hesaplaması yapanlara beklenen çözüm geldi! E-Devlet üzerinden ekran açıldı, emeklilik bilgilerini kontrol etmek mümkün!

Milyonlarca çalışan vatandaş, emeklilik hayalleri kurmaya devam ederken bu alanda hesaplamalarını da sürdürüyor. Özellikle son dönemlerde Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme adımlarının hızlandırılması ile daha sık gündeme gelen emeklilik konusu, vatandaşların yakından ilgilendiği bir alan haline geldi. Sigortalı çalışan vatandaşlar emeklilik şartlarını sağladıktan sonra ne zaman ve hangi şartlarda emekli olacağını öngörmek istiyor.

Çalışan vatandaşların emeklilik ile ilgili hesaplamalarına ilişkin e-Devlet sisteminde oldukça kullanışlı bir uygulama bulunuyor. Ne zaman emekli olacağını merak eden ve bununla ilgili türlü hesaplamalar yapan vatandaşlar için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı sayfası üzerinden sorgulama yapılabildiği gibi, e-Devlet kapısı üzerinden de emeklilik tarihi sorgulaması yapılabiliyor. Peki vatandaşlar emeklilik hesaplamalarını nasıl yapabilir? İşte detaylar…

“NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?”

Türkiye’nin sıcak gündem maddeleri arasında son dönemlerde EYT yasası ve bu konuya ilişkin atılan adımlar yer alıyor. Milyonlarca vatandaş EYT yasasının çıkmasını beklerken, özellikle de çalışma hayatında uzun süre yer almış ve yaşı ilerlemiş olan vatandaşlar da emeklilik hesaplamaları yapıyor. Çalışanlar ne zaman ve hangi şartlarda emekli olacağını araştırırken, bu konuda e-Devlet üzerinden yeni bir sistem devreye alındı. Her bir vatandaş, emeklilik tarihini e-Devlet üzerinden kolayca öğrenebiliyor.

E-DEVLET’TE EMEKLİLİK SORGULAMA

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki işlerin çok büyük bir bölümü artık e-Devlet üzerinden, elektronik ortamda kolayca yapılabiliyor. Bu işlemler arasında, emeklilik hesaplamaları da yer alıyor. Emeklilik hesaplamaları yapan ve “Ne zaman emekli olabilirim?” sorusunu soranlar için e-Devlet üzerinden emeklilik sorgulaması şu adımlarla yapılıyor:

  • E-Devlet arama kısmına “Çalışma Hayatım” yazın,
  • Çıkan sayfadaki linke tıklayın,
  • Açılan sayfada çalışma hayatınıza ilişkin bilgiler, prim ödemeleri ve çalıştığınız yerleri görüntüleyebilirsiniz.

SGK BAŞKANLIĞI’NDAN SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Yukarıda belirtilen yöntem ile çalışma hayatına ilişkin gerekli bilgilere ulaşmak mümkün. İş arama tarihi, çalışmaya başlanan tarih, sigorta başlangıç tarihi, emekli olunacak tarih ve bu tarihe kalan zaman, mesleki yeterlilik gibi birçok konuda burada bilgiler mevcut.

Emeklilik hayatına ilişkin sorgulamaları e-Devlet yerine SGK Başkanlığı sayfası üzerinden yapmak isteyenler de “uyg.sgk.gov.tr” adresi üzerinden ilgili sayfa aracılığı ile sorgulama yapabilir.

İlgili Makaleler