Gündem

E-Devlet’le ilgili herkesi ilgilendiren kritik uyarı geldi! Uygulamayanlara 2.673 TL idari para cezası yolda!

Türkiye’de vatandaşlar, devlet kamu kurum ve kuruşlarında yapılabilecek hemen hemen tüm işlemleri e-Devlet kapısı üzerinden kolayca yapabiliyor. Evrak edinme, sorgulama gibi birçok işlemin elektronik ortamda kolayca yapılmasına olanak tanıyan e-Devlet hizmetleri, böylece ilgili kurum ve kuruluşlardaki iş yoğunluğunu azaltıyor ve vatandaşlar da gerekli işlemlerini hızla halledebiliyor. Bu kapsamda birçok hizmet sunan e-Devlet kapısında, birçok vatandaşın haberdar olmadığı bazı nüfus kayıt işlemleri de yer alıyor.

Bilindiği üzere taşınma nedeni ile ikametgahını değiştiren vatandaşların, bu durumu ilçe nüfus müdürlüklerine şahsen giderek ya da e-Devlet üzerinden bildirmeleri gerekiyor. Vatandaşlar eğer bildirim süresi içerisinde bu bildirimi yapmazsa, kişiye 128,00 TL’lik idari para cezası kesiliyor. Öte yandan gerçeğe aykırı adres beyanında bulunanlara da 2.673,00 TL’lik idari para cezası uygulanıyor. Bu cezalara maruz kalmamak için ne yapmak gerekiyor? İşte detaylar…

UYGULAMAYANLARA 2.673 TL İDARİ PARA CEZASI

Milyonlarca vatandaşın kullandığı e-Devlet ile ilgili kritik bir ayrıntı daha ortaya çıktı. Taşınma nedeniyle ikametgahını değiştiren vatandaşların, resmi olarak 20 iş günü içerisinde bu durumu ilçe nüfus müdürlüklerine şahsen giderek veya e-Devlet kapısı üzerinden bildirmesi gerekiyor. Gereken süre içerisinde adres değişikliğini bildirmeyen vatandaşlara 128,00 TL idari para cezası kesiliyor. Peki e-Devlet üzerinden adres değişikliği nasıl yapılır?

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR?

Aynı haneyi paylaşan ailenin ergin bireyleri, birbirlerinin yerine adres beyanında bulunabilir. GSM operatörleri ile sağlanan mobil imza ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan elektronik sertifika ile e-Devlet kapısına SMS doğrulama yöntemi ile girerek adres değişikliği yapabilirsiniz. 2022 yılında 5490 sayılı Kanunun 68’inci maddesi uyarında adres bildirimi bulunulmaması durumunda kişiye 128,00 TL, gerçeğe aykırı adres beyanında bulunanlara ise 2.673,00 TL idari para cezası uygulanıyor.

PARA CEZASI UYGULANMAMASI İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

Taşınma gerekçesi ile ikametgah değiştiren ve bu durumu 20 iş günü içerisinde bildirmeyen vatandaşlar 2022 yılı için 128,00 TL’lik idari para ödemek durumunda kalıyor. Öte yandan gerçeğe aykırı beyanlarda 2.673,00 TL idari para cezası uygulanıyor. Bu para cezalarına maruz kalmamak adına vatandaşların adres değişikliklerini e-Devlet üzerinden ya da ilçe nüfus müdürlüklerinden şahsen gerekli süre içerisinde yapması gerekiyor.

İlgili Makaleler