Gündem

Ocak ayında yapılacak maaş zamlarından önce; TÜRK-İŞ’ten yeni açlık sınırı tutarı geldi! Bu rakama dikkat! Asgari ücret bu tutara kadar çıkabilir…

Küresel anlamda tüm dünyayı sıkıştırmaya başlamış olan yüksek enflasyonun etkisi Türkiye’de bu ay daha da belirgin bir şekilde gözlemlenmeye başladı. Asgari ücret ile çalışanların maaşları üzerine çıkmış olan açlık sınırı, vatandaşların geçinmesini günden güne zorlaştırırken; Aralık’ta toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesinde, TÜRK-İŞ’ten ekim ayı gıda enflasyon fiyatları geldi.

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını başka bir deyişle açlık sınırını hesaplayan TÜRK-İŞ, ekim ayı itibariyle açlık sınırının Türkiye’de 7 bin 425 lira 23 kuruşa yükseldiğini duyurdu.  Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı başka bir değişle yoksulluk sınırını da hesaplayan TÜRK-İŞ, bu tutarın ise 24 bin 186 lira 42 kuruşa yükseldiğini duyurdu. Öte yandan TÜRK-İŞ, araştırması sonrası mutfağım zam şampiyonunu da açıkladı.

TÜRK-İŞ 2022 EKİM AYI MUTFAK ENFLASYONUNU AÇIKLADI

Her ay olduğu gibi bu ay da mutfağa yapılan harcamalara ilişkin detaylı bir araştırma gerçekleştirmiş olan TÜRK-İŞ, 2022 ekim ayı itibariyle Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin yalnızca gıda alımı için harcaması gereken tutarın bir önceki aya göre yüzde 2,48 artış gösterdiğini tespit attı. Aynı şekilde bu tutarın on aylık değişim oranını yüzde 81,19 olarak hesaplayan TÜRK-İŞ, son 12 aylık artış oranını ise yüzde 134,77 olarak hesapladı. Öte yandan TÜRK-İŞ, gıda gruplarındaki artışı da tek tek hesapladı.

EKİM AYININ ZAM ŞAMPİYONU BAHARATLAR

Süt, yoğurt ve peynir grubundan taze sebze ve meyve grubuna fiyat araştırması içerisine giren TÜRK-İŞ, sonuçları geçtiğimiz gün kamuoyu ile paylaştı. TÜRK-İŞ’in paylaştığı sonuçlara göre; fiyatı yüzde 12 artan peynir başta olmak üzere süt, yoğur ve peynir grubundaki tüm ürünlerin fiyatında artış görüldü. Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohum ürünlerinin bulunduğu grupta; artışa ile dikkat çeken ürünler yüzde 9 zam alan tavuk eti ile yüzde 6 zam alan nohut oldu. Ekmek ve tahıllar grubunda; artışta başı çeken ütünler ise, yüzde 9 fiyatı artan makarna ile yüzde 8 fiyatında artış gören pirinç oldu. Diğer grupların aksine taze sebze ve meyve grubunda bir fiyat düşüşü gözlemlendi. Ortalama sebze kilogram fiyatı 16,10 TL’ye gerilerken; ortalama meyve kilogram fiyatı ise TÜRK-İŞ tarafından 14,72 TL olarak hesaplandı. Bu ayın ortalama meyve ile sebze kilogram fiyatı ise 15,71 TL oldu. Bir ayda yüzde 11 zamlanan tereyağı, temel yağ ürünlerinin en çok artış yaşayanı olurken, ayçiçek yağlarında bir değişiklik görülmedi. Diğer gruplar incelendiğinde, TÜRK-İŞ’in çay ve bal fiyatlarının yüzde 11 zam aldığını tespit ettiği görüldü. Bu ayın zam şampiyonu ise, yüzde 20 zam ile baharatlar oldu.

İlgili Makaleler