Ekonomi

Gayrimenkul satın almak isteyenlere, uzmanlardan kritik uyarı! Ocak ayına kadar yatırımınızı yapın, fiyatlar artacak!

2021 yılının eylül ayında yükselmeye başlayan dolar kuru, diğer döviz kurlarını ve altın piyasasını da direkt olarak etkileyerek ekonomi piyasalarının bir anda karışmasına sebep oldu. O dönem içerisinde piyasalara faiz indirimi kararları ile direkt olarak müdahalelerde bulunan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, eylül- aralık ayları arasında toplamda 500 baz puanlık faiz indiriminde bulundu. Ancak bu kararlar döviz kurlarında ve altın piyasasında gözlenen yukarı yönlü hareketleri durdurmadı ve aralık ayının ortasına gelindiğinde rekor seviyeler kayda geçti.

Geride bırakmış olduğumuz yılın son ayında ekonomi piyasalarında yaşanan olumsuz gelişmeler, pek çok sektörde olduğu gibi emlak sektöründe de yüksek oranlı zamların telaffuz edilmesine sebep oldu. Kısa süre içerisinde artan hammadde fiyatları hem sıfır hem de ikinci el konutların fiyatlarını bölgeden bölgeye göre değişmek ile birlikte, 2- 3 katına kadar arttırdı. Bu durum yeni dönemde de devam ederken birikimlerini gayrimenkul alanında değerlendirmek isteyen tüketicileri hayal kırıklığına uğrattı.

2022 yılı içerisinde konutlara gelen yüksek oranlı zamlar, hükümet yetkililerini yeni projeler geliştirilmesi adına harekete geçirdi. Bu kapsamda eylül ayının ortasında Cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı sosyal konut projesini açıklayarak dar ve orta gelirli vatandaşlara konut sahibi olma fırsatı yaratan hükümet yetkilileri, ilk teslimlerin iki yıl içerisinde gerçekleştirileceğine dikkat çekti.

Artan fiyatlardan sonra emlak piyasasında ciddi bir durağanlık gözlenirken sektör temsilcilerinden yeni döneme ilişkin kritik uyarılar geldi. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen bir etkinlik kapsamında önemli açıklamalara imza atan uzmanlar, ocak ayı için uyarılarda bulundu.

“HAMMADDE FİYATLARI ETKİLEYECEK!”

CB Ena Gayrimenkul açılışında açıklamalarda bulunan şirket ortakları Ömer Şahmahmutoğlu ile Tayfun Yazıcı, artan fiyatlara dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Maliyetlerin yükselmesi ile birlikte fiyatlar da yükseliyor. Ocak ayında yükselecek olan asgari ücretin, maliyetlere yansıyacağı biliniyor. Bu neden ile fiyatların düşmesinden söz etmek mümkün değil. Tekrar yükselecek.”

“RUS YATIRIMLARI GEÇİCİ!”

Açıklamalarına devam eden Şahmahmutoğlu, İranlı vatandaşların Türkiye’nin emlak sektörüne ciddi derecede yatırım yaptıklarını ancak şu an ülkelerinde yaşanan iç karışıklıklar sebebi ile para aktarımı yapmakta zorluk çektiklerini belirtti. Savaş durumundan ötürü Rusların da emlak yatırımı yaptığını ifade eden Şahmahmutoğlu, bu durumun geçici olacağını düşündüğünü açıkladı.

İlgili Makaleler